Libanon Update

Google
 
Web libanon-update.blogspot.com

Overzicht van de gebeurtenissen in Libanon nadat Hezbollah twee Israëlische soldaten gevangen heeft genomen.

vrijdag, juli 14, 2006

De eerste dag in Qartaba

Opvallend goed geslapen, de berglucht doet wonderen en we waren ook goed moe door de stress van de afgelopen dag. Ergens ook een schuldgevoel hierover omdat uit contacten met onze vrienden in Beiroet blijkt dat het daar erg onrustig was afgelopen nacht met veel bombardementen die de ruiten deden rinkelen. Misschien te vergelijken met Oud en Nieuw in Nederland, wonend naast een familie die al het budget aan zo luid mogelijk vuurwerk heeft besteed. Probeer dan maar eens te slapen.

Vreemd om je te realiseren hoeveel er is gebeurd in slechts één dag: woensdagavond waren we gezellig uit eten met een vriendin van mijn vrouw en amper 36 uur later vragen we ons af hoe lang de Israëlische bombardementen zullen gaan duren.

Het vliegveld is inmiddels gebombardeerd en Israël heeft een lucht- en zeeblokkade afgekondigd, dus onze geplande vakantie naar Nederland staat ook ineens op losse schroeven. Erg jammer omdat we zeer uitkeken naar het weerzien met onze familie, vooral ook vanwege onze dochter die een deel van haar familie nog nooit heeft gezien en vice versa.

Behalve de aangekondigde lucht- en zeeblokkade is Israël ook druk bezig met het platgooien van de landwegen naar Syrië toe. Personenauto’s kunnen nog steeds door via alternatieve wegen, maar voor vrachtwagens zal het moeilijker worden. Dit alles duidt erop dat Israël een lange-termijn strategie voor ogen heeft. Immers, een blokkade van een dag of 5 zet geen zoden aan de dijk.
De winkels en fabrieken in Libanon hanteert nou niet bepaald het “just in time” principe waarbij voorraden geminimaliseerd worden. Dat kunnen ze ook niet doen vanwege onzekere levertijden van hun leveranciers. Maar goed, het is te verwachten dat over een tijdje bepaalde voorraden op zullen zijn omdat er geen aanvoer van nieuwe producten plaats vindt.
We hebben voor ongeveer één maand aan benodigdheden voor onze dochter ingeslagen. Hopelijk is dat genoeg. Voor onszelf maken we ons geen zorgen omdat groente en fruit lokaal worden verbouwd in de omgeving van Qartaba en we het water krijgen uit een zuivere bergbron

Veel naar het nieuws gekeken om de laatste ontwikkelingen te volgen. Met name bombardementen op de zuidelijke buitenwijken van Beiroet, Dachieh, en dan met name Haret Hreik, waar het hoofdkantoor van Hezbollah is gevestigd.
Ook raketaanvallen van Hezbollah op Israël dus Israël begrijpelijk nog kwader op Hezbollah. Al met al ziet het er niet naar uit dat er snel een einde komt aan de gewelddadigheden.