Libanon Update

Google
 
Web libanon-update.blogspot.com

Overzicht van de gebeurtenissen in Libanon nadat Hezbollah twee Israëlische soldaten gevangen heeft genomen.

zaterdag, juli 15, 2006

Ambassade kondigt evacuatie af

Zojuist een SMS van de Nederlandse ambassade gekregen dat er een evacuatie van de Nederlanders onder leiding van Frankrijk in gang wordt gezet. Verdere details ontbreken. Ik ben contactpersoon voor het evacuatieplan voor de Nederlanders in Ras Beirut en heb als taak om SMS berichten door te geven aan de Nederlanders zonder mobiele telefoon. Erg lastig dat er geen verdere informatie wordt gegeven en iedereen die ik te pakken kan krijgen neemt het bericht voor kennisgeving aan en blijven met veel vragen en onzekerheid zitten.

Ook ik kan ze niet helpen en nu op zaterdag is de Nederlandse ambassade gesloten. Een antwoordapparaat met daarop een noodnummer staat niet aan, waarschijnlijk doordat er geen stroom is, dus Nederlanders met vragen kunnen nergens terecht…behalve dan bij de contactpersoon die ze geen antwoorden kan geven. Heel frustrerend want je wilt zo graag mensen helpen.

Het bericht op zich bevat dan weinig concrete informatie, het is wel duidelijk dat de situatie ernstig genoeg begint te worden om een evacuatie voor te bereiden. Ook zullen de Israëlische bombardementen niet snel voorbij zijn. Het ligt voor de hand dat de Europese Unie nauwe contacten met Israël onderhoudt en waarschijnlijk dus een “tip” heeft gekregen om de Europeanen te evacueren.

Ergens wisten we waarschijnlijk wel dat zowel Hezbollah als Israël niet zomaar hun strijd zouden staken, maar je wilt er niet aan toegeven. Toen we Beiroet verlieten voor het berghuis, praatten mijn vrouw en ik elkaar moed in: “het is slechts een lang weekend… we gaan zondagavond gewoon weer ‘naar beneden’… en maandag weer aan het werk.”
We hadden dus ook, heel naïef wellicht, niet al te veel spullen meegenomen; ruim genoeg voor een weekend maar zeker niet voldoende voor een langer verblijf.

Dus wat nu te doen? Het ziet er naar uit dat we nog wel even in Qartaba zullen verblijven en dat betekent dat we meer spullen van ons huis in Beiroet nodig hebben, zoals kleren voor ons en de baby, extra schoenen, ondergoed en bijvoorbeeld ook boeken om wat te lezen te hebben. Probleem is echter dat er volop wordt gebombardeerd in het zuiden van Beiroet, het zuiden van Libanon en ook in de Bekaa Vallei.

Ik stel voor aan mijn vrouw om maar zo snel mogelijk te gaan. Mede reden was dat de Nederlandse ambassade gisteren een SMS had gestuurd dat afried om de belangrijkste grensovergang (in Masnaa) te gebruiken. En ja hoor, vanochtend op de TV werd gezegd dat de weg naar de grensovergang toe was platgebombardeerd. Het lijkt er op dat de Europese ambassades waarschuwingen krijgen van het Israëlische leger. Logisch ook, de Israëlische staat wil voorkomen dat Europeanen en Amerikanen per ongeluk worden getroffen bij hun luchtaanvallen

Heel onwerkelijk dit allemaal. Het gaat zo snel en de vakantie in Nederland lijkt nu verder weg dan ooit. Komt nog bij dat onze dochter van slag was wegens het doorkomen van een derde tand. Ze eet vrijwel niet, moet soms overgeven en huilt erg veel. Doet pijn om haar achter te laten in de overigens goede handen van de Sri-Lankaanse hulp.

Dus wij gaan zo met de auto naar ons huis in Beiroet voor een bevoorrading. Lunchen doen we wel ergens onderweg, het is nu zaak om snel Beiroet in en uit te komen.