Libanon Update

Google
 
Web libanon-update.blogspot.com

Overzicht van de gebeurtenissen in Libanon nadat Hezbollah twee Israëlische soldaten gevangen heeft genomen.

zondag, juli 16, 2006

Evacuatie krijgt vorm

Zondag 16 juli 22:25
Een hele, hele lange, lange dag achter de rug. De voorbereidingen voor de evacuatie van de Nederlanders is in volle gang en dat betekent een onvoorstelbaar aantal telefoontjes. Zoals eerder gemeld ben ik de contactpersoon van de ambassade voor het evacuatieplan en zit daarvoor in de belboom. Mijn taak is om de SMS berichten van de ambassade door te bellen naar mensen die geen mobiele telefoon hebben. Druk, druk, druk.

Vanmiddag dan het bericht gekregen met de details: morgenochtend om half zes dienen de evacués zich te verzamelen bij Centre Sofil in de christelijke wijk van Beiroet Ashrafieh om vervolgens per bus via Tripoli in het noorden naar Lattakia in Syrië te worden vervoerd. Hoe vandaar verder wordt er niet bij verteld: misschien per boot naar Cyprus of per bus naar Aleppo en vandaar per vliegtuig naar Nederland, of via bus naar Zuid-Turkijë, of toch via bus naar Damascus en dan per vliegtuig. Allemaal niet bekend.

Weer hetzelfde probleem dat de informatie die de ambassade doorstuurt erg summier is en dat dit vaak meer vragen oproept dan beantwoord. Daar zal de ambassade ook wel niets aan kunnen doen, maar voor de mensen in Libanon is de onzekerheid over de details van de evacuatie natuurlijk niet bepaald prettig. Hoe beslis je om voor onbepaalde tijd je huis, je baan, soms je Libanese (schoon-)familie, je vrienden enzovoort te verlaten zonder dat je weet op welke manier je het land verlaat en hoe je dan verder moet. Voeg daaraan toe de beelden op de televisie van wegen naar Syrië die telkens worden beschoten en de onzekerheid neemt alleen maar toe.

Het noodnummer van de ambassade schijnt buiten gebruik te zijn en op e-mail wordt ook al niet geantwoord. Dus de mensen die ik vriendelijk doorverwijs naar de officiële kanalen reageren daar schamper op. Je vraagt je af of de Nederlandse ambassade niet meer telefoonlijnen kan openen en in ieder geval op e-mail kan reageren. Erg frustrerend allemaal. Natuurlijk ook wel te begrijpen ergens dat de ambassade het zelf ook erg druk heeft, maar toch.

Daarnaast gebeld door de media. Zowel de Wereldomroep als het Radio 1 Journaal hebben me gebeld en een kort interviewtje afgenomen. De uitzending van de Wereldomroep was vanavond en heb ik zelf ook kunnen beluisteren via de korte golf radio die ik van zolder heb gehaald. De uitzending van het Radio 1 Journaal was ook vanavond maar dat heb ik helaas niet kunnen volgen omdat we hier geen Nederlandse FM radio kunnen ontvangen; voorbij Dortmund houdt dat wel zo ongeveer op.

Ook nog een cameraploeg van Twee Vandaag op bezoek gehad. De uitzending komt morgen op TV, 18:00 Nederlandse tijd, dus allemaal kijken!!! Erg leuk dat onze dochter ook in beeld komt. Zodoende kan onze familie alvast kennis maken. Nu maar hopen dat we nog steeds naar Nederland kunnen in augustus.

Sommige lezers van dit blog hebben opgemerkt dat het zo weinig feitelijk nieuws bevat over de aanvallen zelf. Dus hier gaan we:

Israël is druk bezig om alle belangrijke bruggen kapot te bombarderen om het zodoende moeilijk te maken voor Hezbollah om hun wapens en manschappen snel te kunnen verplaatsen.

Daarnaast hebben ze de havens gebombardeerd van de havensteden in Libanon (van zuid naar noord zijn dat: Tyrus, Sidon, Beiroet, Jounieh, Byblos en Tripoli. Ook bombarderen ze continu het hoofdkantoor van Hezbollah in de zuidelijke buitenwijk van Beiroet, Dachieh (spreek uit Dag-jee) en worden de vliegvelden herhaaldelijk platgegooid. Je vraagt je af of er nog iets overeind staat zo langzamerhand.

Hezbollah is op haar beurt ook flink bezig met het afvuren van raketten op Israël en boekt daarmee wisselend resultaat. Het aantal doden aan Libanese zijde wordt nu geschat op zo’n 200, het merendeel onschuldige burgers en kinderen.

Als laatste ontwikkeling heeft Israël de mensen in het zuiden van Libanon aangeraden om hun huizen te verlaten. Opmerkelijk is dat de Nederlandse ambassade een apart evacuatieplan voor de Nederlanders in het zuiden had opgezet. Ze zouden moeten verzamelen in Nabatieh en Tripoli om vervolgens vervoerd te worden. Maar dat is door de laatste aankondiging van Israël stopgezet. Met moet nu maar op eigen houtje het gebied ontvluchten.

Lekker dat ze eerst alle bruggen kapot schieten en dan mensen oproepen met hun hele hebben en houden op pad te gaan. Dat lukt dus niet.

Men kan nog wel de kapotgeschoten bruggen passeren, maar dan te voet. Dat gaat als volgt: Je neemt een taxi tot de brug, gaat te voet verder en aan de andere kant staan taxi’s je op te wachten om je te brengen tot de volgende kapotgeschoten brug. Dus je kunt hooguit een koffer per persoon meenemen, de rest kun je maar beter achterlaten in je huis en hopen dat de Israëliërs dit niet kapot schieten of dat inbrekers niet hun slag slaan.

Bedenk dan ook nog dat het nu hoogzomer is met temperaturen die gemakkelijk de 35-40 graden halen landinwaarts en je kunt je de ellendige taferelen voorstellen van zwangere vrouwen en ouden van dagen die al puffend een rivierbedding doormoeten en aan de andere klant weer omhoog moeten klimmen, vaak handen en voeten gebruiken voor houvast.

TV beelden als deze doen de haat tegen Israël alleen maar toenemen, evenals de steun voor Hezbollah.

Weer veel straaljagers gehoord vanavond op weg naar het noorden (Tripoli wellicht) en de Bekaa Vallei voor nog meer bombardementen. Al die tijd hebben de Israëliërs nog geen enkele hoge Hezbollah leider (zeg maar de groep A-Management) te pakken. Ook is Hezbollah nog steeds prima in staat om Israël te bereiken met hun raketten. Dus militair gezien heeft Israël vrijwel niets bereikt.

Alleen de burgers zijn slachtoffer. Iedere leek kan verzinnen dat dit niet de manier is om Hezbollah aan te pakken. Een betere methode zou zijn om de echte bazen van Hezbollah te bestrijden: Syrië en Iran. Bij een succesvolle aanval op deze landen heb je kans dat ze Hezbollah terugfluiten. Vooralsnog zit dit er niet in, zo lijkt het.

Voor het slapen gaan nog even naar het laatste nieuws kijken en dat brengt de inmiddels bekende beelden van weer nieuwe bombardementen op diverse plaatsen verspreid in Libanon. We gaan naar bed en we staan op met de TV, want ons morgenritueel is als eerste de TV aan om te kijken wat er de afgelopen nacht is platgeschoten. En elke morgen zegt mijn vrouw naar me: “Oh, moet je nu eens kijken”. Vol afgrijzen bekijken we dan de zoveelste ronduit criminele daad van het Israëlische leger. Je voelt je machteloos en kwaad om zoveel zinloze destructie.