Libanon Update

Google
 
Web libanon-update.blogspot.com

Overzicht van de gebeurtenissen in Libanon nadat Hezbollah twee Israëlische soldaten gevangen heeft genomen.

maandag, juli 24, 2006

De banaliteit van het kwaad

Vanochtend het nieuws gekeken en de Israëliërs zijn verder opgerukt, nu tot aan Bint Jbeil toe. Dit overigens nog steeds helemaal in het zuiden, vlak tegen de grens aan. Wat elke keer weer schokkend is, zijn de vele burgerslachtoffers. Tientallen burgers en complete families die het zuiden aan het ontvluchten waren, op dringend advies van Israël (!), zijn gedood in hun wagens de afgelopen dagen. Hoe ziek is dat? Denken de Joden nu werkelijk dat Hezbollah-strijders zich van het front af bewegen of dat een 4 meter lange Katusha raket in een Datsun past?


Ook zie je beelden van ambulances die worden beschoten, Rode Kruis medewerkers die zwaar gewond raken en ziekenhuizen die geraakt worden door Israëlische bommen.


Daarnaast is Israël druk bezig met een zinloze vernieling van alle infrastructuur. Zo is de hoogste brug van het Midden-Oosten kapotgeschoten. Waarom bombardeerden ze niet de weg voorafgaand aan deze brug? Dat zou hetzelfde effect hebben gehad, namelijk het blokkeren van het verkeer. Maar nee, de Joodse staat moest zonodig een peperdure brug kapotschieten. Ook zijn vrijwel alle bruggen in het zuiden kapotgeschoten, ligt het vliegveld in puin en zijn diverse havens zwaar beschadigd.


Kunnen de Israëlische straaljagers werkelijk niet het luchtverkeer boven Libanon blokkeren zonder daarbij het vliegveld aan gort te schieten? Is de Israëlische marine werkelijk zo tandeloos dat ze de zee voor Libanon niet kunnen beheersen zonder de havens in de vernieling te jagen?


En dan te bedenken dat de draaiboeken voor deze acties al helemaal klaarlagen. Je vraagt je af welke bureaucraten deze scenario’s hebben bedacht.


Uiteraard doet dit niets af van de acties van Hezbollah die immers ook onschuldige burgers beschieten. Maar het is misselijkmakend om te horen dat Israël zichzich als beschaafd omschrijft, Hezbollah afdoet als een terroristische organisatie, en vervolgens doodleuk hun daden als morele norm gaat nemen en gaan imiteren. Hoe verheven is dat?


Trouwens, kijkend naar de chronologische volgorde: Hezbollah nam soldaten gevangen en doodde er een aantal. In reactie begon Israël vrijwel meteen burgerdoelen te treffen. Pas later begon Hezbollah hun raketten af te vuren, in reactie op de gruweldaden van het Joodse leger. De acties tegen burgerdoelen door Israël waren eerst. Opnieuw, volgens een al vaststaand draaiboek, keurig netjes uitgewerkt door de bureaucraten van het Ministerie van Defensie. De banaliteit van het kwaad.


Het resultaat tot nu toe is meer dan 300 doden en ruim 1000 gewonden aan Libanese zijde zonder dat dit heeft geleidt tot minder raketaanvallen. Gisteren nog vielen 2 doden in Haifa. Vraagt niemand zich dan af wat het Israëlische leger in godsnaam aan het doen is, behalve burgers te doden? Ze lijken volslagen incapabel om Hezbollah daadwerkelijk te raken of om Israëlische burgers te beschermen.


Dat laatste is ook zoiets. Vele Libanezen hopen stiekem dat de joodse staat het karwei afmaakt en Hezbollah uitschakelt. Men heeft genoeg van het wapengekletter en men verwenst Hezbollah’s acties die het land in zo’n grote vernieling hebben gestort. Het is moeilijk inschatbaar en men zal het niet zo snel zeggen in het openbaar, maar je kunt er gerust vanuit gaan dat zowel de Christenen, de Soennieten, de Druzen alsook een groeiend deel van de sjiieten graag van Hezbollah’s wapens af wil zijn. Alleen de vaste kern Sjiieten steunt Hezbollah nog.


En dat is het rare: De klachten over het optreden van het Israëlische leger betreffen zowel de vele onschuldige doden als het feit dat ze al die tijd Hezbollah nauwelijks schade hebben toegebracht. Vele Libanezen hopen in stilte dat het Joodse leger alsnog in staat zal blijken te zijn om Hezbollah te vermorzelenen. Dat zal dan als rechtvaardiging moeten dienen voor de vele doden en vernielingen

20 Comments:

Blogger Riemer Brouwer schreef...

Even een korte toevoeging. Zie de site van Harald Doornbosch over de aanval op het ziekenhuis. Klaarblijkelijk stond er een Libanese tank vlaknaast geparkeerd, dus wellicht vandaar de aanval:

http://harryzzz.blogspot.com/

24 juli, 2006 11:07  
Anonymous Anoniem schreef...

Dat Israel Hezbollah weinig schade heeft toegebracht, is wat jullie horen in de Libenese pers. In werkelijkheid is dat wel anders. Er zijn over 120 Hezbollah fighters dood, waaronder 9 soldaten van de Iraanse Revolutionair Garde die waren gestationeerd in Lebanon en die de C802 raket op de Iraelische marine hebben geschoten. Er zijn vele raket launchers kapot geschoten waaronder 9 launchers die op Haifa gericht stonden (misschien is het daarom zo rustig daar vanmorgen).
Er zijn meerdere Hezbollah strijders door Israel begraven deze week en een aantal gevangen genomen.
En de chronologische volgorde? Het kan niet zijn dat een soevereine staat 2 soldaten kidnapt van een andere seovereine staat en er acht doodschiet binnen de grenzen van die andere soevereine staat en daarna nog raketten afschiet ook, zoals ze al jaren pesten en raketten afschieten. Het moet maar eens een keer afgelopen zijn. Ik betreur de dood van onschuldige kinderen en vrouwen en ouderen in Lebanon, maar ik vraag me af, als Israel bezig is Hezbollah bolwerken te beschieten, hoeveel van de 380 "civiele" doden in werkelijkheid in burgerkleren gestoken Hezbollah aanhangers zijn. Zij zijn het die dit het Lebenese volk hebben aangedaan. Probeer alsjeblieft niet Israel de schuld van jullie problemen te geven.

24 juli, 2006 11:53  
Anonymous Anoniem schreef...

Beste Riemer,
Al meer dan een week volgen we je weblog. Het wordt eens tijd, om onze dank uit te spreken. Je verhalen zijn zeer informatief en plaatst alles weer in perspectief. Gelukkig woont onze familie ook meerendeels in de bergen (1 vallei dichter bij Beiroet). Met het wegvallen van het GSM-verkeer, is jouw weblog voor ons de bron om een indruk van de situatie te houden. Heel veel dank. En natuurlijk sterkte.

24 juli, 2006 11:54  
Anonymous Anoniem schreef...

Ik heb 3 jaar in Thal al Ghazal gewoond (een christelijke buitenwijk van Beiroet). Ik heb in die periode een aantal Israelische bombardementen meegemaakt, (waarvan 2 op zo'n 500 meter van mijn huis), "mogen genieten" van de wekelijkse sonic bombs van de Israëlische luchtmacht (zondag om 12.00 uur). Ik heb de Israëlische terugtrekking uit Zuid Libanon gezien en ervaren (heb er ook de Israelische gevangenis bezocht 10 dagen na de bevrijding, toen de geur van dood en verderf er nog hing). Ik ken het weeshuis in Zuid-Libanon dat destijds door Nederlandse Unifilsoldaten is gesticht en onderhouden (later door de Ieren)maar wat nu midden in de gevechtslinies ligt.

De reacties van de Israëliers op de provocaties van Hezbollah zijn altijd al disproportioneel geweest. Maar wat er nu gebeurt slaat alles. Wat mij daarbij het meeste stoort is de houding van de VS maar ook die van onze eigen minister Bot.

De amerikanen en de israëliers noemen zichzelf beschaafd maar zijn dit in mijn ogen niet. Ze hebben alleen een betere PR. Ze maken misbruik van het onrecht dat de joden tijdens de tweede wereldoorlog is aangedaan. En de rest van de westerse wereld (Nederland voorop) schaamt zich nog steeds voor de laffe houding die onze voorouders destijds hebben ingenomen. Het gevolg is een laffe houding in het huidige conflict. Als je tegen Israël bent word je door Israël en sommige joodse groeperingen uitgemaakt voor antisemiet (en wie wil dat zijn?), terwijl dit toch twee verschillende dingen zijn.

Wanneer gaat men in Israel en de rest van de wereld eens inzien dat het probleem in het midden-oosten begint en eindigt met Israel. Een land dat zichzelf beschaafd noemt en militair veruit superieur is ten opzichte van haar buren. De agressie is vele jaren geleden met het ontstaan van Israel begonnen en zij houden daarom ook de sleutel in handen om tot ware vrede in het midden oosten te komen (waarmee ik overigens niet wil zeggen dat Israel geen bestaansrecht heeft). Een proces dat tijd nodig heeft (ik zal het wel niet meer meemaken) maar vooral een heleboel goede wil. Als je dan zo beschaafd bent, gedraag je dan ook zo en verschuil je niet achter slogans als "wij hebben het recht om ons te verdedigen" als je onschuldige burgers uitmoordt. Niemand heeft dat recht ook Israel niet.

Maar ik voel me deze dagen een roepende in de woestijn terwijl ik machteloos moet toezien hoe mijn mooie Libanon met haar gastvrije vredelievende bevolking voor het oog van de hele wereld kapot wordt gemaakt.

24 juli, 2006 12:00  
Anonymous Anoniem schreef...

Beste anonymous,
Hoe objectief denk je dat de Israëlische berichtgeving is?

24 juli, 2006 12:17  
Blogger Riemer Brouwer schreef...

@Michael, interessant om te zien dat de opinie van Elsevier gelijk is aan die van het opinieartikel van Michael Young waarvan ik eerder een Nederlandse vertaling plaatste

24 juli, 2006 12:45  
Blogger Riemer Brouwer schreef...

@Anonymous:
De internationale media melden niet dat 120 Hezbollah strijders zouden zijn gedood, inclusief 9 Iraanse soldaten. Onduidelijk derhalve of het waar is. Je zou verwachten dat CNN e.d. zulke berichten zouden overnemen als ze geverifieerd konden worden.

24 juli, 2006 12:55  
Blogger Riemer Brouwer schreef...

Nog even een korte toevoeging over de Israëlische strategie. IDF heeft afgekondigd 10 huizen te vernietigen voor elke Hezbollah raket, zie beneden:

Israel Warns it Will Destroy 10 Buildings in Southern Suburbs for Every Rocket Fired
The Israeli air force is under orders to blast 10 buildings in south Beirut, a Hizbullah stronghold, for every rocket the group fires at the Israeli port of Haifa, army radio said Monday.
"Army chief of staff Dan Halutz has given the order to the air force to destroy 10 multi-storey buildings in the Dahiya district in response to every rocket fired on Haifa," a senior air force officer told the station.

Hizbullah rockets fired from southern Lebanon killed two people on Sunday in the northern city of Haifa, which has been hit by dozens of missiles since the latest conflict started on July 12.

Israel kept up its offensive on Lebanon on Monday, with its ground forces pushing deeper into the territory and warplanes carrying out a new blitz of about 40 air raids overnight.

U.N. humanitarian coordinator Jan Egeland on Sunday accused Israel of violating humanitarian law as he toured bombed-out areas of south Beirut.

"This is destruction of block after block of mainly residential areas. I would say it seems to be an excessive use of force in an area with so many citizens," he said.(AFP) (AP photo shows a Lebanese man standing next to a burned building in Beirut's southern suburbs)

http://www.naharnet.com/domino/tn/NewsDesk.nsf/getstory?openform&CF7BDE91B1450352C22571B500342960

24 juli, 2006 12:56  
Blogger Riemer Brouwer schreef...

Nog even over de Hezbollah strijders die gevangen zouden zijn genomen. De Telegraaf meldt vanochtend slechts twee Hezbollah krijgsgevangenen tot nu toe, zie
http://www.telegraaf.nl/buitenland/47017591/Isra%EBl_bestookt_vluchtelingenkamp_Libanon.html

24 juli, 2006 13:31  
Anonymous Anoniem schreef...

Het is met Israel tegenwoordig altijd hetzelfde. Onder het mom van het verleden van de joden is alle geweld tegen hun terrorisme, en al het geweld wat ze zelf uitvoeren zelf-verdediging. Ik respecteer de staat Israel, maar niet de manier waarop de Israelische regering het nodig vind hun staat te "verdedigen". En vaak genoeg is het inderdaad Israel die de aanleiding is tot geweld, zogenaamd omdat ze gewapende strijders proberen te pakken. En dat alles met de niet aflatende steun van de VS, die er waarschijnlijk direct ook een aanleiding in zien om weer eens lekker te gaan schieten. In Israel kan dat zelfs zonder dat ze hun eigen mensen hoeven te sturen!

//stefan

24 juli, 2006 15:58  
Anonymous Anoniem schreef...

The British Broadcasting Corp. (BBC) has admitted that many of the victims of Israeli retaliation in Lebanon are terrorists and not innocent civilians. A BBC reporter said he saw Hizbullah terrorists using a private home and added, "It is difficult to quantify who is a terrorist and who is a civilian."

24 juli, 2006 17:40  
Anonymous Anoniem schreef...

http://www.worldnetdaily.com/

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3280446,00.html

24 juli, 2006 17:41  
Blogger Riemer Brouwer schreef...

@Ruud,

Waar zat je indertijd, het zuiden toch? Je zult wel veel plaatsen herkennen. Moet pijn doen om het zo vernield weer terug te zien.

Nu ja, misschien kun je terug, er schijnt sprake te zijn van uitbreiding van UNIFIL :-)

24 juli, 2006 20:18  
Anonymous Anoniem schreef...

Frency says: Will Janssen heeft gelijk...Juist gesproken Will, ik heb er niks meer aan toe te voegen dan alleen het volgende: de grootste terroristen op deze aardbol zijn de amerikanen. Geldzuchtig en hebzuchtig. Waarom moeten zij zich ook eigenlijk OVERAL mee bemoeien??? Hoezokunnen ze wapens leveren aan Israel terwijl ze vrede willen?? Beetje achterbks volkje is het..ze willen ZOGENAAMD vrede maar aan de andere kant geven ze voeding om verder te vechten: wapenlevering aan die joden. Het gaat helaas hier niet om geloof maar om geld..
Oh anonymous die in engels schrijft: I think you are an american cause they only believe what cnn tells them..or not? Please open your eyes for once and just admit the mistakes of bush the terrorist!

25 juli, 2006 12:38  
Anonymous Anoniem schreef...

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3281418,00.html

26 juli, 2006 10:08  
Anonymous Anoniem schreef...

Riemer,

Bedankt voor je verslagen.

Over de chronologie van het conflict. Door de redactie van dagblad Trouw wordt beweerd dat er eerst raketten door Hezbollah werden afgevuurd, waarna bij de reactie hierop van Israel de twee soldaten werden gevangen genomen. En zo volgens de redactie het conflict geprovoceerd door Hezbollah.

Van Israel hoorden we eerder dat Hezbollah een ongeprovoceerde aanval uitvoerde op Israelisch grondgebied en hierbij de twee soldaten ontvoerde. De Israelische TV had hier een mooie animatie van ter illustratie.

Vanuit Libanon komen berichten dat de Israelische soldaten op Libanees grondgebied, te weten in Aitaa al-Chaab, werden gevangen genomen.

Nou heb ik twee vragen:
- Waren er, voor zover jij weet, werkelijk raket-beschietingen op Israël voordat de soldaten gevangen waren genomen?
- Wat is volgens jou de locatie waar de Israelische soldaten zijn gevangen genomen?, en bestaat hier concensus over in Libanon? Is er enig bewijs dat deze op Israelisch grondgebied zijn gevangen genomen?


groeten en sterkte
Hans

PS die Harald Doornbosch is nou niet echt de objectiefste en betrouwbaarste journalist. Harry's beweringen kun je dus beter maar altijd met een korreltje zout nemen.

26 juli, 2006 23:33  
Blogger Riemer Brouwer schreef...

@Hans
Qua chronologie: wat men in Libanon zegt is dat Hezbollah raketten heeft afgevuurd en gelijkertijd (of wellicht ietsje later) twee Israëlische soldaten heeft ontvoerd op Israëlisch grondgebied. Het initiatief kwam dus volledig vanuit Hezbollah. Het grondgebied was voor zover ik weet in Israel en dat is ook door zowel Hezbollah als de VN als Israel bevestigd.

Maar neem ook mij met een korreltje zout:-) Ik geef alleen door wat ik hier zie, hoor en lees.

27 juli, 2006 01:00  
Anonymous Anoniem schreef...

Maar neem ook mij met een korreltje zout:-)

Dat deed ik al.. zoals met alle bronnen ;-)

Nog een vraagje, waar je mogelijk iets van weet. Over de groep 'Guardians of the Cedars'. Aanhangers van deze groep in het buitenland deden een aantal jaren geleden al uitspraken op internet in de trant van dat ze binnenkort konden en zouden terugkeren naar Libanon.
Deze en andere groepen (USCFL olv neocon Ziad Abdelnour) waren betrokken bij de lobbie voor ingrijpen in Irak en maatregelen tegen Syrië (Lebanon Liberation Act, Syria Accountability Act etc.) Ook werden een aantal propaganda verhalen door deze kringen de wereld in geholpen en aktief verspreid, waarvan 1 met medewerking van onze Nederlandse Telegraaf.

Heb jij enig idee hoeveel procent van de Maronieten hun steun geven aan deze extremere stromingen? Acht jij het mogelijk dat er meer achter de huidige ontwikkelingen schuilt, en we de neocon Abdelnour mogelijk straks als Libanese Chalabi kunnen terugzien?

Hans

27 juli, 2006 01:40  
Blogger Riemer Brouwer schreef...

@Hans,
In Libanon wordt nauwelijks gesproken over de Guardians of the Cedars, althans niet door mensen waarmee ik in aanraking kom.

Wellicht dat het net zo is als met Chalabi: vrij onbekend in Iraq maar door contacten met Amerika toch eventjes hoog gerezen. Of de Guardians überhaupt invloed hebben buiten Libanon, weet ik niet.

Het idee om Libanon op te splitsen in een soort van federatieve staat, zeg maar de "Verenigde Staten van Libanon" waarbij elke secte haar eigen gebied zou krijgen werd indertijd al door Pierre Gemayel geopperd. Het idee kreeg echter weinig steun. Ook nu tref je geen Libanese politici aan die dergelijke voorstellen doet.

Het idee van de Guardians dat de Libanezen niet echt Arabieren zijn, is overigens wel wijd en zijd verspreid, zowel onder christenen als moslims. Het interessante is dat juist de sjiieten benadrukken onderdeel te zijn van de Arabische wereld, terwijl het merendeel der Arabieren Soenniet is en de sjiieten niet echt ziet zitten. Sommigen speculeren al over een hernieuwd schisma tussen Soennieten en Sjiieten, zie bijvoorbeeld dit artikel:

http://www.dailystar.com.lb/article.asp?edition_id=10&categ_id=5&article_id=74241

27 juli, 2006 10:54  
Blogger Riemer Brouwer schreef...

@Hans
Het lijkt erop dat de link niet geheel kan worden geplaatst wegens de smalle breedte van de kolom. Vandaar hier beneden het gehele artike:

Is Israel now the lesser enemy between some Muslims?

By Mai Yamani
Commentary by
Wednesday, July 26, 2006

Is the Sunni-Shiite divide in the Middle East now deeper than the antagonism between Israel and the Arabs? You might think so given the response of some Arab governments to Hizbullah's decision to attack Israel. Even as Israeli bombs fell on Beirut and Tyre, Saudi Arabia, perhaps the most conservative Arab Muslim state of all, openly condemned the actions of the Hizbullah in instigating conflict with Israel. Never before in the history of the Arab-Israeli conflict has a state that considers itself a leader of the Arab Muslim peoples come down on Israel's side so openly.

Moreover, Saudi Arabia's breach with Hizbullah is not a one-time occurrence. Egypt and Jordan have also roundly condemned Hizbullah and its leader, Sayyed Hassan Nasrallah, for their adventurism.

What is behind this stunning development? Are we seeing a fundamental shift in relations between Arab nationalism and Islamic sectarianism? Is Saudi Arabia's Sunni government more concerned and frightened by Shiite Islam than it is committed to Arab unity and the Palestinian cause?

Arab denunciations of Hizbullah suggest that the Muslim sectarian divide, already evident in the daily violence in Iraq, is deepening and intensifying across the Middle East. President George W. Bush's desire to shatter the Arab world's frozen societies was meant to pit the forces of modernization against the traditional elements in Arab and Islamic societies. Instead, he appears to have unleashed the region's most atavistic forces. Opening this Pandora's Box may have ushered in a new and even uglier era of generalized violence - what can only be called a "Muslim civil war."

The Shiite-Sunni divide has existed from the dawn of Islam, but the geographical and ethnic isolation of non-Arab Shiite Iran, together with Sunni Arab countries' dominance of their Shiite minorities, mostly kept this rivalry in the background. These tensions further receded in the tide of the "Islamization" created by the Iranian revolution, for in its wake Arabs' sectarian identity as Sunnis was pushed further into the background as a generalized "Islamic" assertiveness appeared.

That all changed when Al-Qaeda, a Sunni terrorist force that draws heavily on Saudi Wahhabi ideology and personnel, launched its attacks on America on September 11, 2001. A specifically Sunni brand of militant Islam was now on the march. When the United States initiated wars on both the Sunni Taliban in Afghanistan and the Sunni Iraqi regime, this new radical Sunni strain became even more emboldened.

The region's newly assertive Sunni Arabs perceive Israel and the West as being only one threat, the other comprising the so-called "Shiite crescent" - the arc of land extending from Lebanon to Iran through Syria and Iraq that is inhabited by the allegedly heretical Shiites. Saudi Arabia's rulers, as custodians of the Muslim faith's holiest places in Mecca and Medina, perhaps feel this threat most keenly.
http://www.dailystar.com.lb

In Sunni eyes, the Shiites not only dominate the oil-rich areas of Iran, Iraq, and the eastern region of Saudi Arabia, but are - through the actions of Hizbullah - attempting to usurp the role of "protector" of the central dream of all Arabs: the Palestinian cause. It is because the Saudi royal family derives its legitimacy from a strict form of Sunni Islam and doubts the loyalty of its Shiite population that the kingdom has turned on Hizbullah.

Ironically, it is America, Saudi Arabia's longtime protector, which made Shiite empowerment possible by overthrowing Saddam Hussein and bringing Shiite parties to power in Iraq. The Bush administration seems to recognize what it has done; as the Shiite arc rises in the east of the Arab Muslim world, the US is attempting to strengthen its protection of the Sunni arc - Egypt, Jordan, and Saudi Arabia - in the region's west. Israel, the once implacable enemy of the Arab cause, now seems to be slotted into this defensive structure.

But such a defensive posture is bound to be unstable, due to pan-Arab feelings. Today, ordinary Saudi citizens are glued to Al-Jazeera and other Arab satellite TV networks to follow events in Gaza and South Lebanon. They see Arab (not Shiite) blood being shed, with only Hizbullah fighting back. In their eyes, Hizbullah has become a heroic model of resistance.

This is causing the Saudi state to deepen the Sunni- Shiite schism. Following the kingdom's official denunciation of Hizbullah, the Saudi state called on its official Wahhabi clerics to issue fatwas condemning Hizbullah as Shiite deviants and heretics. Such condemnations can only sharpen sectarian divisions within Saudi Arabia and the region.

As these antagonisms deepen, will the Sunni regimes come to believe that they need their own Hizbullah to fight in their corner? If that is what they conclude, they need not look far, for many such fighters have already have been trained - by Al-Qaeda.

Mai Yamani is author, most recently, of "Cradle of Islam." She is a research fellow at Chatham House, London. THE DAILY STAR publishes this comment in collaboration with Project Syndicate (www.project-syndicate.org).

27 juli, 2006 11:03  

Een reactie posten

<< Home