Libanon Update

Google
 
Web libanon-update.blogspot.com

Overzicht van de gebeurtenissen in Libanon nadat Hezbollah twee Israëlische soldaten gevangen heeft genomen.

maandag, augustus 28, 2006

Oeps!

Hezbollah leider Nasrallah heeft gisteren in een TV interview gezegd dat Hezbollah nooit de twee Israëlische soldaten zou hebben ontvoerd, als hij zou hebben geweten, al was het maar voor 1%, hoe heftig Israël ging reageren. Ook zei hij dat de Libanezen zich voorlopig geen zorgen hoeven te maken over een tweede ronde, want Hezbollah zal er alles aan doen om die te voorkomen.

Het is interessant om te zien dat Nasrallah het klaarblijkelijk nodig vond om zijn excuses aan te bieden voor alle vernielingen en al het persoonlijk leed in Libanon. Enerzijds is Hezbollah in een overwinningsroes, dus waarom je verontschuldigen, anderzijds lijkt het alsof alle sjiieten Hezbollah volop steunen, dus opnieuw, waarom sorry?

De enige reden moet haast wel zijn dat Nasrallah heeft beseft dat de overige bevolkingsgroepen, voornamelijk christenen en sunni moslims, het hem erg kwalijk nemen dat hij het land zo roekeloos aan de rand van de afgrond heeft gebracht. Ook heeft Hezbollah veel internationale steun in de Arabische wereld verloren door haar avontuur.

Blijft natuurlijk de kritiek overeind die Michael Young al een paar weken geleden uitte (en ook hier op dit blog valt terug te lezen) dat Hezbollah een zeer groot risico nam op basis van een schijnbaar onbekende uitkomst. En dan nog: had Hezbollah echt niet de heftigheid van Israëls reactie kunnen voorzien? Immers, een paar weken daarvoor werd één soldaat in Gaza ontvoerd en grootschalig geweld brak daar uit. Het lag voor de hand eenzelfde soort reactie te verwachten mocht Hezbollah dezelfde stunt zou herhalen.

Maar goed, positief is in ieder geval dat Nasrallah zich bewust lijkt te zijn van andere groeperingen in Libanon en dat hij gecommitteerd lijkt aan de wapenstilstand. Dat is op de korte termijn pure winst en hopelijk vertaalt zich dit in duurzame vrede op de langere termijn.

2 Comments:

Blogger christinA eijkhout schreef...

Het lijkt erop dat Nasrallah uit de terroristenhoek wil, zodat hij politiek zijn belangen sterker kan regelen. Dat zou passen bij het idee dat ik als comment vorige week zei.
Gelukkig lijkt het gevaar van een spoedige herhaling nu iets kleiner.

28 augustus, 2006 11:04  
Blogger Riemer Brouwer schreef...

@David,

Hee, leuk van je te horen! Dat is inderdaad lang geleden. Alles gaat prima met me, hoe gaat het met jou? Je kunt me bereiken via riemer 11 apestaartje yahoo punt com (spaties even weghalen)

29 augustus, 2006 08:19  

Een reactie posten

<< Home