Een dag verder maar niets opgeschoten
Resultaat van een dagje demonstreren: 5 doden en meer dan 160 gewonden. Het aantal doden overigens schommelt tussen 3 van CNN tot 5, gemeld vanochtend door LBC, een christelijk Libanees TV station. Zoals altijd in Libanon is de waarheid volkomen zoek: De oppositie houdt het op een rustig verlopen demonstratie met sporadisch geweld dat is uitgelokt door hetzij geheim agenten, hetzij door regeringsgezinde militanten. De regering spreekt van een poging tot staatsgreep. Ga er maar eens aanstaan om als Nederlandse blogger hier duidelijkheid in te krijgen!
- Siniora gaf gisteravond een toespraak voor het Libanese volk vanuit zijn regeringsgebouw. Hiermee ontkrachtte hij geruchten als zou hij het land zijn uitgevlucht naar Parijs voor de Internationale Donorconferentie voor Libanon. Tijdens zijn speech gaf hij geen millimeter toe: zijn hand is uitgereikt en het is aan de oppositie om zich bereid te verklaren tot verdere gesprekken. Siniora herhaalde nog maar eens dat de toekomst van Libanon niet in de straten moet worden bepaald, maar in het parlement. Hij riep daarom op tot een parlementszitting om de situatie te bespreken. Hoog op de agenda zal dan ongetwijfeld zijn hervormingsprogramma staan alsmede de goedkeuring van het VN Tribunaal.
- Opvallend in zijn speech was dat hij voor het eerst Hezbollah als een terroristische organisatie omschreef in plaats van het Verzet, of althans hij omschreef de daden van de door Hezbollah aangevoerde oppositie als terroristisch en intimiderend. Dit geeft aan hoezeer de verhoudingen aan het verharden zijn. Ook Future TV, een soennieten moslim TV station en eigendom van Hariri, spreekt inmiddels denigrerend over ‘militie’ als ze het over Hezbollah hebben, in plaats van het Verzet.
- Beangstigend waren sommige TV beelden van burgers met geweren die op andere burgers aan het schieten waren. Het is naïef om te denken dat in Libanon de staat het geweldsmonopolie heeft, zeker als je bedenkt dat Hezbollah waarschijnlijk sterker is dan het leger, maar toch leek het er gisteren even heel sterk op dat er opnieuw een burgeroorlog aan zit te komen.
- Dit gevoel werd versterkt toen Hezbollah aanhangers twee soennitische wijken in wilden gaan (Corniche al Masraa en Tariq Jdeideh), daarbij bewust aansturend op rellen.
- In de christelijke gebieden werden veel tegendemonstraties gehouden, met name door de regeringsgezinde Lebanese Forces onder leiding van Samir Geagea. De steun van Michel Aoun schijnt sterk aan het afnemen te zijn, ook al omdat de Maronitische kerk zich maandag heeft uitgesproken tegen de door Michel Aoun’s aangekondigde acties in christelijke gebieden. Men vreest een herhaling van 1989/1990 waarin Michel Aoun ook al de christenen sterk verdeelde en zelfs een bloedige oorlog tussen zijn troepen en overige christelijke milities uitvocht. Indertijd was zijn opponent ook al Samir Geagea; de geschiedenis lijkt zich derhalve te herhalen.
- Opvallend was de terugkeer van de militie van christelijk leider Suleiman Franjieh uit het noordelijke Tripoli. Deze militie, Marada genaamd, was lange tijd verboden maar is een aantal maanden geleden gereactiveerd door Franjieh. Ze waren prominent aanwezig op de barricades en voor veel Libanezen bracht dit nare herinneringen boven. De associaties met een dreigende burgeroorlog worden sterker en sterker.
- President Lahoud riep gisteren de regering op zich verantwoordelijk op te stellen en middels dialoog met de oppositie een oplossing te zoeken. Lachwekkend was zijn haast trotse mededeling dat hij een telegram had gekregen ter ondersteuning voor zijn beleid van de Soedanese president. Soedan, echt een boegbeeld voor democratie. Andere landen die er wel toe doen, hebben allang hun steun voor Lahoud ingetrokken en dus kom je terecht in de lagere regionen.
- Het leger heeft zich de gehele dag rustig en terughoudend opgesteld. Ze kwamen alleen in actie als burgers onderling met elkaar op de vuist gingen of als demonstranten auto’s en winkels gingen vernielen. Waarschijnlijk zal de legerleiding hebben gedacht dat je de demonstranten maar het beste kunt laten uitrazen in plaats van met harde hand op te treden. Gezien de veelheid van demonstraties was een hard optreden ook erg lastig geworden. Vannacht heeft het leger hard gewerkt om alle blokkades op te ruimen. Dat is gelukt: alle wegen zijn weer open in Libanon. Of dat de prestaties van het leger zijn, is maar de vraag. Het lijkt meer het gevolg te zijn van de stopzetting van de demonstraties gisteravond. Dat gaf het leger de gelegenheid om de boel op te ruimen.
- Het bleef gisteravond tot laat onduidelijk of de demonstraties zouden worden voorgezet de volgende dag. De christelijke leiders Aoun en Franjieh gaven agressieve verklaringen uit waarin ze stelden dat ze zouden doorgaan zolang dat nodig was, maar Hezbollah besloot toch om de demonstraties na één dag stop te zetten. Dat kwam ook overeen met de eerdere aankondiging van Nasrallah die zondag oproep tot één dag van demonstraties. Nasrallah staat erom bekend dat hij woord houdt en ook dit keer is dat gebeurt. Het geeft aan dat de oppositie niet geheel op één lijn zit en ook dat Hezbollah uiteindelijk de baas is.
- Doordat de demonstraties gisteren zo uit de hand liepen, lijkt Siniora meer steun te hebben gekregen. Zijn oproep tot kalmte wordt door velen gedeeld. Ook het gewelddadige gedrag van Hezbollah demonstranten heeft de beweging geen goed gedaan. Het bevestigt het beeld dat veel Libanezen hebben van de arme, sjiieten uit het zuiden van het land als zijnde ongeschoold, agressief en slecht gemanierd.
9 Comments:
Beste Riemer,
Je analyse is in lijn met het redactioneel commentaar van de Daily Star. Dat had ik al gelezen. En ben me rot geschrokken. Van jouw verhaal schrik ik al niet meer zo. Ik kan alleen maar hopen, dat het ergste scenario dat je schetst niet waar zal worden. In de straat naar mijn schoonouders hingen een jaar geleden posters van Aoun en van Geagea...
Ik heb zonet je bijzonder interessante weblog gevonden. Hier ga ik de komende dagen nog wat leesvoer aan hebben.
Intussen vroeg ik me af of er iets achter te zoeken valt dat de Lebanese Forces de vlag van hun sadam brigade meedroegen tijdens de betoging gisteren. Zou de LF aan herbewapenen denken? Of is het niet ongewoon dat dergelijke symbolen uit de burgeroorlog worden bovengehaald?
Beste Riemer,
Dank voor je informatie over de situatie in Libanon. Deze informatie krijg je hier in Nederland niet of nauwelijks in de media.
Wat een enorm verdriet: een jaar geleden ging het zó goed, steeds beter, met Libanon, was men overal zo optimistisch over de toekomst, werkte men - voor zover ik dat kon zien toen in in juni in Libanon was - zo goed en actief samen.......
Wat o wat kan een burgeroorlog, die toch heel duidelijk dreigt, voorkomen.
Hoe is het zo ver kunnen komen? Het kan toch niet alleen een gevolg zijn van de juli-oorlog van het vorige jaar?
Ik wens jou en alle Libanezen veel sterkte toe! Vanuit Nederland leef ik, leven velen, met jou,jullie mee!
Hartelijke groet uit Den Haag van Wim Boelens
Welcome back, en wederom met de neus in de "boter". Zoals je zegt: de geschiedenis lijkt zich te herhalen... zelfde clans/families, zeflde machtskwesties en een ieder die het hardst roept dat hij/zij zo voor Libanon is en zo van Libanon houdt. Dat zeiden de jongeren (en ouderen) destijds ook. Jammer dat men niet van geschiedenis leert. De jongeren nu zijn even fanatiek bezig als hun ouders destijds (en ja, wapens zat). Hopelijk zullen "ouderen" (niet de machthebbers) enige invloed kunnen uitoefen aangezien die weten dat een burgeroorlog alleen maar ellende geeft en tot geen enkel positief resultaat leidt.
Haram, maar ook 'aib 'aleihum. Hopelijk komen ze er toch uit. Het helpt wel een handje als regering voor daadwerkelijke (en eerlijke) opbouw geld kan binnenhalen. Wie weet, de "gewone" mensen hebben het meer dan verdiend!
Veel sterkte de komende tijd!
Hoi Riemer,
Je hebt een hele leuke weblog en het geeft ons leken de gelegenheid om het nieuws ook eens van de andere kant te bekijken. Ik vind dat je goed werk doet, want het wordt volgens mij ook wel goed bekeken aangezien er steeds meer mensen gaan zoeken naar andere manieren van verslaggeving ipv de eenzijdige, enigszins vage, berichtgeving van het nos journaal en andere nederlandse media. Ik volgde je weblog trouwens ook ten tijde van de Israelische bombardementen vorig jaar en nu Libanon wederom een actueel onderwerp is, opnieuw. In ieder geval: ga zo door en ik wens jou en je gezin heel veel sterkte in de toekomst.
@Skender,
De Sadam brigade is mij onbekend. Ik dacht eigenlijk dat de Lebanese Forces al de militaire tak waren van de Falangisten, zie bijvoorbeeld ook http://en.wikipedia.org/wiki/Lebanese_Forces.
Wat je veel zag was de felgroene vlag met de Griekse letter pi. Deze is van de Marada, de militie gelieerd aan de christelijke Franjieh familie uit Zghorta, vlakbij Tripoli in het noorden.
Let op op wat je leest deze dagen op wikipedia. Het item over Geagea was gisteren helemaal besmeurd. Zijn bijnaam veranderd in Al Kalb (de hond) en hij werd zelfs aangeduid met ibn al sharmoota (zoiets als: hoerenjong). Dus informatie op wikipedia kan onjuist zijn, zeker nu. Verder natuurlijk ook sterkte van mijn kant.
De vlag vind je hier: http://www.ouwet.com/n10452/humor/sadam-flag-spotted/
het zou gaan om een soort special forces van de LF. Hier kun je ze in actie zien tijdens de burgeroorlog: http://www.lebaneseforces.com/videos.asp (filmpje 2 en 3)
Volgens Wikipedia werden ze getraind door de mossad.
De vlag vind je hier.
het zou gaan om een soort special forces van de LF. Hier kun je ze in actie zien tijdens de burgeroorlog (filmpje 2 en 3).
Volgens Wikipedia werden ze getraind door de mossad.
Een reactie posten
<< Home