Libanon Update

Google
 
Web libanon-update.blogspot.com

Overzicht van de gebeurtenissen in Libanon nadat Hezbollah twee Israëlische soldaten gevangen heeft genomen.

woensdag, januari 17, 2007

Met de neus in de boter

Zo, weer terug in Libanon na een lange en gezellige vakantie in Nederland. Goed om weer de familie en vrienden te zien. Was ook hoog nodig want de meesten hadden onze dochter Janine nog niet gezien, behalve dan tweemaal op TV tijdens de oorlog.

Het blijft een mooi land Nederland. Zo luister ik altijd naar Radio 1 wanneer ik aan het autorijden ben en daar komen vaak prachtige nieuwsberichten voorbij. Zoals de rechtzaak tegen de Postcode Loterij. Waar elders in de wereld gaan mensen die een loterij niet hebben gewonnen, een rechtzaak aanspannen? De mensen die in de winnende straat wonen, maar geen lot hadden, vielen buiten de boot en hebben nu enorme spijt dat ze geen lot hadden gekocht. Zoveel spijt zelfs dat ze er psychisch aan onder door gaan. De bijhorende schade gaan ze nu proberen te verhalen op de Postcode Loterij: die is immers verantwoordelijk voor het uitkeren van zúlke hoge prijzen dat de spijt rechtevenredig toeneemt. Als je buurman slechts 10 euro wint, ach, dat doet je niet zoveel. Maar een miljoen euro winnen…dat gaat knagen!

Als je het nieuws beluistert in Nederland zou je haast gaan denken dat er alleen maar ongelukkige en zielige mensen wonen. Het is op zulke momenten goed te bedenken dat het altijd nóg erger kan…zoals hier in Libanon.

De afgelopen weken heeft Hezbollah demonstraties georganiseerd rondom ministeries en staatsbedrijven om zodoende de regering te dwingen haar economische hervormingsplannen aan te passen. Deze plannen zijn opgesteld met het oog op de aanstaande donorconferentie Parijs 3 (ook wel Beiroet 1) genaamd. Op deze conferentie hoopt Libanon veel geld binnen te halen om de economie te ondersteunen. In ruil voor financiële steun stellen de donorlanden wel de eis dat de regering maatregelen neemt om de hulp zo goed mogelijk te laten werken. Logisch ook: ze willen hun goede geld niet in een eindeloze put gooien.

Dus heeft de regering een hervormingspakket opgesteld dat gerust ingrijpend mag worden genoemd. De telefoonsector en het elektriciteitsbedrijf worden geprivatiseerd, de Libanese AOW wordt beperkt en de BTW neemt met 2% tot 12%, een toename derhalve van maar liefst 20 procent.

Hezbollah ziet deze plannen niet zitten en heeft sowieso een probleem met de huidige regering die ze als ongrondwettelijk beschouwd, dus men heeft acties aangekondigd in samenwerking met de vakbondcentrale. Dat laatste is overigens interessant want de voorzitter van deze centrale was indertijd nog aangesteld onder invloed van Syrië. Inmiddels zijn veel voorzitters van de aangesloten bonden benoemd nadat Syrië vertrokken was en zijn derhalve anti-Syrië en pro-regering. Dit heeft tot gevolg dat de centrale vakbond een andere koers aan het varen is dan het merendeel van de aangesloten leden. Het is maar de vraag of de vakbondcentrale de boel bij elkaar kan houden met een voorzitter die beduidend radicaler is dan zijn achterban.

Een gevolg van deze verdeeldheid is dat de demonstraties tot nu toe niet veel opkomst kenden. Een paar honderd man en dat was het wel. Hezbollah leider Nasrallah heeft dan ook maandagavond op TV opgeroepen tot een grotere opkomst bij de volgende demonstraties. Het tijdstip is aangepast om meer mensen te laten deelnemen: van 11 uur ’s ochtends naar 2 uur ’s middags. Veel overheidsdiensten, banken en dergelijke werken tot één of twee uur, dus mensen hoeven nu niet hun werkdag te onderbreken, maar kunnen direct na afloop van het werk gaan demonstreren.

Vandaag staat een demonstratie gepland bij het Ministerie van Economische Zaken. Laat dat nu juist onze buren zijn. Inderdaad, met onze neus in de boter! In het vorige appartement waren we de buurman van de minister van Gezondheidszorg, nu grenst ons gebouw aan het gebouw van EZ. De demonstratie zal pal voor ons appartementengebouw gaan plaatsvinden. Hopen maar dat het rustig blijft, maar voor de zekerheid ga ik eerder naar huis. Janine hebben we niet naar het kinderdagverblijf gebracht want we willen niet dat we haar niet kunnen ophalen, mocht de demonstratie voor ons huis uit de hand lopen. Dat zal wel niet, maar je weet maar nooit.

Het was overigens haast komisch om te zien hoe gisteravond de politie voorbereidingen trof ter bescherming van het ministerie. Rond een uur of negen ’s avonds kwamen twee grote politietrucks met luidsprekers omroepen dat alle auto’s onmiddellijk van straat moesten worden gehaald. Ook het parkeerterrein tegenover het ministerie en ons moest worden ontruimd. Beide auto’s reden rondjes door de wijk alsmaar de boodschap herhalend dat iedereen die hun auto aan de straat hadden geparkeerd, deze zo snel mogelijk moest verplaatsten. Alleen…beide politietrucks reden vlak achter elkaar en beide zaten als gevolg flink door elkaar heen te schreeuwen met hun luidsprekers!

Vervolgens gingen ze de resterende auto’s bij naam noemen om zo de eigenaars uit hun huis te krijgen. Dus dat ging van “Jeep Honda REMOVE!, Yellow American Chrevolet REMOVE!, Jeep..eh…Jeep Weet-ik-Niet REMOVE!!” Ze noemen alle four-wheel drives een Jeep, dus vandaar, maar de beste agent wist niet zo snel op de naam van het model van de laatste 4x4 te komen.

Nog leuker werd het toen een wat oudere dame onze straat in kwam rijden en een parkeerplaatsje zocht. Dat trof, want er ging net een auto weg. Die man had natuurlijk de politie gehoord! Maar de keurig nette dame wist van niets en was bezig om haar auto te parkeren toen de politietruck weer de hoek om kwam. Zodra de politie zag dat er een malloot aan het parkeren was, terwijl hij al minstens een half uur de longen uit zijn lijf aan het schreeuwen was, reed hij met een noodgang op de dame af en begon haar uit te leggen dat je niet mag parkeren…via de luidspreker uiteraard dus de hele wijk kon meegenieten:

“U MAG HIER NIET PARKEREN!”…helaas was het antwoord van de vrouw onhoorbaar…


”NEE! OOK NIET VOOR 5 MINUTEN OM IETS AF TE GEVEN!!”…..


”VAN HARTE GEFELICITEERD MET DE VERJAARDAG VAN UW DOCHTER MAAR U MAG HIER NIET PARKEREN!!!”…”IK HERHAAL, U MAG HIER NIET PARKEREN” (Brigitte en ik keken elkaar aan en barstten allebei in lachen uit)


”NOU, EENS EVEN KIJKEN, U KUNT HET PROBEREN OP DE PARKEERPLAATS EEN STRAAT VERDEROP, MISSCHIEN HEBBEN ZE DAAR NOG PLAATS”….


”RUSTIG AAN MEVROUW, HET IS NIET MIJN IDEE OM DE STRAAT AF TE SLUITEN”

1 Comments:

Anonymous Anoniem schreef...

Welkom terug! Al klinkt dat een beetje raar vanuit Nederland. En gelijk weer zo'n detail dat veel verheldert: de centrale leider van de vakbond is nog van de oude garde. Ik begreep maar niet waarom de vakbondsdemonstraties maar niet aanslaan, waar de Hezbollah weinig moeite heeft om een grote groep te mobiliseren. Nu weet ik het. Bedankt. En sterkte vandaag.

17 januari, 2007 12:43  

Een reactie posten

<< Home