Libanon Update

Google
 
Web libanon-update.blogspot.com

Overzicht van de gebeurtenissen in Libanon nadat Hezbollah twee Israëlische soldaten gevangen heeft genomen.

zondag, december 10, 2006

Lahoud verwerpt voorstel VN Tribunaal

Een beetje tegen de verwachting in heeft Lahoud officieel het regeringsvoorstel tot oprichting van het VN Tribunaal verworpen. Ook heeft hij een brief geschreven aan Annan waarin hij zijn standpunt toelicht.

“Hoezo, tegen de verwachting in? Hij was toch tegen het VN Tribunaal?”, zo hoor ik de lezer denken. Jawel, maar eerder stelde hij zich formeel op het standpunt dat hij überhaupt niet hoefde te reageren omdat het voorstel afkomstig was van een ongrondwettige regering. Waarom zou hij zich druk maken om wat Siniora doet, hij beschouwt hem immers als illegaal?!

Doordat Lahoud zich toch officieel heeft uitgesproken, impliceert hij daarmee de erkenning van Siniora’s regering. Vandaar mijn verbazing. Hij wil blijkbaar geen enkel risico lopen en is er niet bepaald gerust op dat de internationale gemeenschap Siniora ook als illegaal beschouwt. Een verstandige man die Lahoud want inderdaad, verreweg de meerderheid van de landen die er toe doen (Arabische landen, Amerika, Europa), steunen Siniora volop.

Nu moet het voorstel opnieuw in het parlement worden behandeld en met tenminste tweederde meerderheid worden aangenomen. Zodra dat gebeurt kan Lahoud de wet niet nog eens afkeuren. Maar ja, het betekent wel dat Nabih Berri een parlementszitting bijeen moet roepen en daar ziet het er voorlopig niet naar uit.

Lastig voor Berri overigens want de druk komt nu bij hem te liggen: waarom blokkeert hij het democratisch functioneren, heeft hij soms iets te verbergen? Dat zou best eens kunnen, want de Libanezen herinneren zich nog maar al te goed de mysterieuze Mr. X uit het eerste VN onderzoeksrapport in de moord op Rafiq Hariri. Deze hooggeplaatste functionaris zou in een opgenomen telefoongesprek hebben gezegd dat Hariri wat hem betreft mag sterven als een hond in de goot. Het rapport vermelde niet wie dit was, maar duidde de spreker slechts aan als Mr. X. Onmiddellijk ontstonden hierop speculaties wie deze Mr. X zou kunnen zijn. De verdenking ging indertijd uit naar Nabih Berri en dat zou zijn weerzin tegen het VN Tribunaal kunnen verklaren.

Anderzijds staat Berri ook onder grote druk van Syrië om geen parlementszitting bijeen te roepen. Syrië immers, is een van de hoofdverdachten in de moord en hebben dus ook een groot belang om de zaak te traineren.