Libanon Update

Google
 
Web libanon-update.blogspot.com

Overzicht van de gebeurtenissen in Libanon nadat Hezbollah twee Israëlische soldaten gevangen heeft genomen.

zondag, december 03, 2006

Sinterklaas in Libanon en oh ja, ook nog wat Hezbollah

Gisteren gezellig Sinterklaas gevierd met de Nederlandse gemeenschap. Was erg gezellig en ook een goede afleiding van alle spanning die de mensen momenteel bezig houdt. De organisatie was perfect met heel veel snoepgoed en pepernoten. Sinterklaas las voor uit zijn boek en werd geassisteerd door twee Zwarte Pieten die hun rol uitstekend uitvoerden.


Toch ook een meewarig gevoel omdat je ergens wel voelt dat onze dochter Janine nooit echt zal opgroeien met Sinterklaas. Dat blijft toch iets van één middag per jaar met een stel blonde kinderen. Natuurlijk, ik praat met haar in het Nederlands en we kijken Nederlandse tekenfilms, maar toch. Als ze later Nederlands probeert te spreken met haar Libanese vriendjes, zal ze er snel achterkomen dat ze de enige is die het spreekt…als ze de taal al leert, wat nog te bezien valt.

Maar goed, dat zijn zo de gevolgen van emigratie. Je moet zaken los durven laten. Gelukkig krijg je er veel voor terug. Zo wordt kerstmis hier volop gevierd en ook Halloween is een groot feest waar de kinderen langs de deuren gaan.

Terug naar de realiteit van vandaag in Libanon. Hezbollah heeft inmiddels een groot tentenkamp opgericht in het centrum van Beiroet. En met groot bedoel ik ook groot: heel veel tenten, veel Hezbollah supporters en ronduit professioneel georganiseerd. Je kunt alles van Hezbollah vinden, maar over een ding zijn vriend en vijand het roerend is: Hezbollah is zeer professioneel en uiterst gedreven in hun activiteiten. Dus dat kamp stond er in een handomdraai, compleet met voedsel, drinken en noem maar op.

Het kamp is een vrolijke boel: de hele dag en avond wordt er muziek gedraaid, er zijn af en toe gastsprekers die de menigte bezig houdt en voor het overige zit met gezellig een waterpijpje te roken, wat backgammon te spelen en ach, zo gaat de dag wel weer om.

Minder vrolijk is het feit dat het Hezbollah kamp de weg naar de residentie van de premier blokkeert en dat overleg om de blokkade op te heffen op niets zijn uitgelopen. Ook is het tentenkamp erg nadelig voor de middenstand omdat het gehele centrum van Beiroet zo ongeveer is afgesloten. Veel restaurants en winkels hebben de deuren maar gesloten omdat ze vrijwel onbereikbaar zijn geworden. Je zou eventueel per voet het centrum in kunnen gaan, maar dan moet je langs tig checkpoints en het is ook nog eens een hele afstand die je al lopend moet overbruggen. Niets gedaan derhalve voor de Libanees die gewend is aan valet parking.

Het tentenkamp heeft inmiddels al voor de nodige grappen gezorgd. Of ja, wat is grappig? Er worden SMS berichten rondgestuurd dat Beiroet weer een dierentuin heeft en wel in Downtown. Bezoekers worden geadviseerd voorzichtig te zien en de beesten niet te voeren, ze kunnen namelijk bijten. Of wat te denken van het SMS bericht dat de orange flu is uitgebroken tezamen met de gele koorts, een verwijzing naar de kleuren van Michel Aoun en Hezbollah.

Je voelt ook de weerzin van veel Libanezen tegen de TV beelden van Hezbollah supporters die als een koning bezit hebben genomen van het centrum en daar nu trots rond paraderen. Zeker omdat Hezbollah haar aanhang met name vindt onder de laagopgeleide sjiieten uit het zuiden van Libanon. Mensen die normaal gesproken niets te zoeken hebben in het sjieke centrum van Beiroet. In situaties als deze blijkt nog maar eens hoezeer Libanon een klassenmaatschappij is waarbij iedereen in een hokje wordt gezet met alle vooroordelen die daarbij horen.

De gehele situatie is ergens bevreemdend voor veel Libanezen: Hezbollah heeft het centrum van Beiroet feitelijk ingenomen en lijkt feest te vieren met de muziek en al. Maar ja, dat zal wel niet zo blijven. Wat gaat Hezbollah doen als er niets met hun eisen gebeurt? De eerste schermutselingen zijn al uitgebroken en dat is ook niet zo vreemd gezien de voorliefde voor het rondrijden met auto’s in lange optochten door Beiroet. Luid toeterend komt men voorbij met veel geschreeuw en liefst harde muziek. Aan de hand van de vlaggen die men draagt kun je vaak zien welke sympathie men heeft. De gemiddelde leeftijd is vaak erg jong en je moet goed uitkijken als je er toevallig in verzeild raakt want ze rijden als dronken in een roes.

Vooralsnog zijn het voornamelijk Hezbollah en Aoun supporters die rondrijden, maar inmiddels is er een tegenreactie op gang gekomen. En dus krijg je ook auto-optochten met pro-regering jongelui. Geheid dat die elkaar op een gegeven moment gaan tegenkomen en dan maar afwachten wat er gebeurt.

Wat ook bevreemdend is voor de gemiddelde Libanees is het ondemocratische karakter van de demonstratie. Hezbollah heeft indertijd de verkiezingen verloren en lijkt nu alsnog de macht te willen grijpen. Maar ja, in een democratie kun je niet altijd krijgen wat je wilt.

Opvallend is ook dat de afgelopen verkiezingen nog waren georganiseerd door de toenmalige regering die pro-Syrisch was. Zoals eerder uitgelegd op deze blog, worden verkiezingen in Libanon vrijwel altijd gemanipuleerd door het aanpassen van de kiesdistricten om zodoende bepaalde kandidaten te bevoordelen. Zo ook deze keer. Dat Hezbollah desondanks toch heeft verloren geeft duidelijk aan dat de Libanezen een koersverandering wilden en het wel even gehad hadden met de pro-Syrische partijen en politici.

Eenzelfde verwijt van een antidemocratische houding maken velen richting de sjiietische ministers die zijn opgestapt. “Hoe zit het met de verantwoordelijkheid die samen moet gaan met het ambt van minister? ”, zo vragen velen zich af. Het ministerschap is natuurlijk niet een vakantiebaantje dat je kunt opzeggen als het je niet bevalt.

Het lijkt erop dat democratie nog ver weg is voor Libanon. Voorheen was dat geen probleem: Vader Assad zorgde voor rust en orde. Maar nu Syrië niet meer de grote invloed heeft in Libanon als voorheen, moeten de Libanezen ineens op eigen benen staan. En dat valt nog niet mee.

Tot slot: het lijkt erop dat Aoun supporters aan het verliezen is. Afgelopen vrijdag was hij de key note speaker op het onderonsje van Hezbollah (zoals de demonstratie inmiddels gekscherend wordt genoemd) en er zijn inmiddels berichten verschenen dat partijgenoten hun protest tegen het optreden van Aoun binnenskamers naar buiten hebben gebracht. Ook is inmiddels duidelijk aan het worden dat het tentenkamp bar weinig christenen bevat en met name een Hezbollah aangelegenheid is. Wordt interessant om te volgen hoe Aoun zich gaat opstellen tegenover het tentenkamp, zeker als het vredelievende karakter mocht afnemen.