Libanon Update

Google
 
Web libanon-update.blogspot.com

Overzicht van de gebeurtenissen in Libanon nadat Hezbollah twee Israëlische soldaten gevangen heeft genomen.

dinsdag, december 05, 2006

En nog een begrafenis

Vandaag werd het eerste dodelijke slachtoffer begraven van de recente onrusten in Beiroet. Tijdens een grootschalige vechtpartij in een buitenwijk van Beiroet kwam een jongeman door schoten om het leven. Hij maakte onderdeel van een sjiietische groep jongeren die al vernielend door een soennitische wijk trokken. Normaal zouden dit soort vandalen met de nek worden aangekeken. Zo niet in Libanon. Het slachtoffer is direct tot martelaar uitgeroepen door Hezbollah en heeft een bijpassende begrafenis gekregen met vel bezoekers.

Ook werd gisteren zijn lichamelijk overschot triomfantelijk haast door het tentenkamp in het centrum van Beiroet gedragen. Ergens moeilijk te verteren dat een dergelijke jongen gelijk wordt gesteld met andere martelaren die hun leven hebben gegeven in het daadwerkelijk verdedigen van Libanon en niet door het in de brand steken van Soennitische winkels.

Anderzijds zegt de oppositie dat de overheid juist bezig is met een intimidatieactie en dat de dood de overheid juist goed uitkomt: om de demonstranten angstig te maken. De jongen zou onschuldig zijn en door overheidsprovocateurs te zijn doodgeschoten. Het is vaak erg lastig om achter de waarheid te komen.

Maar goed, de emoties zijn hoogopgelopen en de dood van deze jongen werd aangegrepen als protest tegen de overheid die vanzelfsprekend verantwoordelijk wordt gehouden. Siniora had hem immers moeten beschermen. Nog een geluk voor Siniora (en ongetwijfeld een teleurstelling voor Hezbollah) dat de jongeman door een andere burger is doodgeschoten en niet door politie of leger.

Elke nacht vinden inmiddels rellen plaats die vaak een gewelddadig karakter hebben met geweerschoten over en weer. Jammer dat een op zich vreedzame protestactie van Hezbollah in het centrum van Beiroet zo’n negatieve uitwerking heeft in de buitenwijken. De politie en het leger doen er alles aan om de diverse groeperingen uit elkaar te houden, maar dat lukt natuurlijk niet altijd. Het zijn met name soennieten die het aan de vuist hebben met sjiieten. De christenen blijven vooralsnog buiten schot.

In een televisietoespraak heeft Siniora een oproep gedaan aan Hezbollah om de zinloze weg van het geweld te verlaten. Ook riep hij Nasrallah op om het krediet dat Hezbollah heeft opgebouwd in het zuiden van Libanon niet te verspelen in Beiroet. Mooie woorden, maar of ze worden gehoord moet nog blijken.

3 Comments:

Anonymous Anoniem schreef...

Beste Riemer,

Je stukjes weer met grote belangstelling gelezen. Ze zijn duidelijk en getuigen van betrokkenheid bij Libanon en de Libanezen.
Ik hoop dat je deze stukken nog lang blijft schrijven!
Vriendelijke groet van Wim Boelens

06 december, 2006 15:49  
Anonymous Anoniem schreef...

@ Riemer,

Helemaal eens met Wim Boelens, lees ook de stukken met zeer veel belangstelling. Ben opgegroeid in libanon, vandaar. Was er ook even in okotober en herkende je verhalen, w.o. die van verregende dag van Aoun. Die jongelui waar je het over hebt heb ik toen ook gezien. Griezelig is dat destijds (1974-1975) dezelfde soort jongeren de straat op gingen. Jammer dat de -nu inmiddels- ouders niet echt met ze over verschrikkelijke en zinloze burgeroorlog hebben waardoor ze niet goed weten HOE verschrikkelijk zoiets is en zij bereid zijn met veel macho bravoure achter hun "leiders" te staan en eventueel te vechten.
Wel is me opgevallen dat na 30 jaar de libanezen nog steeds voor dezelfde "families" blijven kiezen. Gemayel is inderdaad een zeer bekende (en beruchte) familie, jammer alleen is dat AL dit soort "leiders"-families slechts aan hun eigen clan/gebied denken en niet aan het land/bevolking als geheel. Helaas is ook Nasrallah zo bezig. Ik houd dus mijn hart vast en lees de stukken van het web...
Met vriendelijke groet en ... sterkte!

Francine Van der Velde
momenteel te Amman

06 december, 2006 17:06  
Blogger Riemer Brouwer schreef...

@Wim en Francine

Hartelijk dank, goed om te horen dat de mensen meeleven met de situatie in Libanon

07 december, 2006 18:29  

Een reactie posten

<< Home