Libanon Update

Google
 
Web libanon-update.blogspot.com

Overzicht van de gebeurtenissen in Libanon nadat Hezbollah twee Israëlische soldaten gevangen heeft genomen.

maandag, december 11, 2006

Toch een oplossing?

Vanochtend kwam het nieuws door dat Hezbollah bereid is om te praten over het voorstel van de Arabische Liga voorzitter Amer Moussa. Zoals eerder in dit blog behandelt, is de kern van zijn voorstel het uitbreiden van de regering naar 30 zetels (24 nu), waarvan 19 naar regeringskandidaten gaan en 9 naar de oppositie. De resterende 2 zetels zouden naar neutrale kandidaten gaan. Zodoende verliest de regering haar absolute meerderheid en dat was een belangrijke eis van Hezbollah en vrienden. Een andere eis, namelijk dat Hezbollah een blokkerende stem zou krijgen, is hiermee niet ingevuld dus er blijft nog voldoende over voor de onderhandelingen. Toch, het zou een opening kunnen zijn en dat biedt hoop dat er geen gewelddadig vervolg komt van de demonstraties.

En daar zag het eerlijk gezegd wel naar uit gisteren tijdens de massademonstratie van Hezbollah & Vrienden. Zo stelde Michel Aoun (inmiddels een gewaardeerde gast op Hezbollah bijeenkomsten, zo wordt gegrapt) dat indertijd het parlement van de Oekraïne ook door het volk werd bestormd en niemand die dat afkeurde…hint…hint.

Ook gingen geruchten dat de volgende escalatie wel eens het blokkeren van het vliegveld en de haven zou kunnen zijn. Tja, je hebt Israël niet meer nodig voor blokkades, laat dat maar aan de oppositie over, zo reageerden veel Libanezen cynisch.

Maar goed, wellicht dat nu een begin van het einde is gevonden door het voorstel van Amer Moussa. Onduidelijk is waarom een dag na de grote demonstratie van gisteren er plotseling wel belangstelling bestaat voor het voorstel bij Hezbollah. Gisteren nog sprak Hezbollah van een demonstratie die desnoods maanden zou kunnen duren. Wellicht dat men inschatte dat ondanks de grote demonstratie er verdraaid weinig bereikt wordt op deze manier omdat Siniora voet bij stuk houdt. En zou Hezbollah inderdaad overgaan tot blokkades dan zullen ze nog meer steun verliezen onder de Libanese bevolking.

Toch, kun je nu zeggen dat Hezbollah eieren voor zijn geld heeft gekozen? Dat lijkt er niet op omdat het voorstel van de Arabische Liga vergaand is. Ondanks de democratische verkiezingen die ruimschoots door Hezbollah zijn verloren, krijgt men toch een bijna blokkerende minderheid. Dat is wellicht meer dan men heeft durven dromen.