Libanon Update

Google
 
Web libanon-update.blogspot.com

Overzicht van de gebeurtenissen in Libanon nadat Hezbollah twee Israëlische soldaten gevangen heeft genomen.

dinsdag, februari 06, 2007

Valentijnsdag of Doemsdag?

Ondanks dat het momenteel erg rustig is in Libanon (geen rellen in de afgelopen 48uur), neemt de spanning flink toe vanwege een op zich liefdevolle gebeurtenis: Valentijnsdag. Ik denk zelf wel eens dat de Libanees bijkans verslaafd moet zijn aan spanning, want zelfs als er niets gebeurt, schiet men snel in de stress. Als er iets gebeurt, dan is de stress te begrijpen. En als er niets gebeurt, dan is men vast nieuwe aanslagen aan het voorbereiden! In Libanon is er altijd storm, dan wel stilte voor de storm. Kortom, er is continue reden voor stress.

Hierdoor kan het zijn dat de dag waarop de liefde centraal staat, nu kan uitgroeien tot een dag waarop men vreest dat de meest vreselijke dingen gaan gebeuren. Valentijnsdag is namelijk de dag waarop Rafiq Hariri twee jaar geleden werd vermoord. Nu willen de pro-regeringspartijen een herdenkingsdemonstratie organiseren bij het graf van Hariri en laat dat nu net pal naast het tentenkamp in het centrum van Beiroet liggen, op een meter of 20 afstand. Mocht de herdenking doorgaan, dan krijg je dus beide partijen wel heel dicht bij elkaar met alle desastreuze gevolgen van dien.

De pro-Syrische oppositie is natuurlijk ook niet gek, dus die heeft, heel slim, aangekondigd zelf met een herdenkingsceremonie te komen, waarvoor iedereen van harte wordt uitgenodigd. Erg ironisch uiteraard dat de hoofdverdachten in de moord, nu een herdenkingsdienst willen organiseren en vandaar dat de pro-regeringspartijen dit niet zien zitten. De regeringspartijen willen daarom zelf een herdenking organiseren, waarvoor óók iedereen is uitgenodigd. Lekker! Je zou denken: waarom organiseren we niet samen wat, maar ja, dat is natuurlijk veel te simpel gesteld.

Met beide partijen in de weer om een herdenkingsdemonstratie voor te bereiden, kan het nog flink spannend worden wie uiteindelijk de ceremonie gaan organiseren en waar dat gaat gebeuren. De meest logische plaats is uiteraard het graf van Hariri, maar gezien de ligging vlak naast het tentenkamp is dat dus vragen om moeilijkheden.

De restaurants en hotels draaien normaal gesproken op Valentijnsdag een prima omzet met speciale romantische dineetjes. Zo heeft het top hotel van Libanon, het Phoenicia Inter-Continental Hotel, een speciale Valentijn aanbieding: voor “slechts” 280 dollar kun je lekker met je geliefde een vorkje komen meeprikken tijdens Valentijn.

Mocht je plannen hebben om deze kant op te komen, hou dan nog wel even rekening met het feit dat de restaurants hebben besloten om dit jaar Valentijn op de 10e te vieren. Men wil niet het risico lopen dat het inderdaad faliekant uit de hand loopt op 14 februari, dus verschuift men de boel gewoon.

Over doemdenken gesproken. De oppositie heeft enige tijd geleden een reclamecampagne gelanceerd, getiteld “I Love Life”. Een mooie, hoopvolle campagne waarin de waarde van het leven wordt benadrukt. Daar kun je toch geen moeite mee hebben? Nou, gisteren hoorde ik van een taxichauffeur een wel heel sinistere verklaring voor deze campagne: “Die campagne meneer? Geloof me, het is één grote boodschap van Syrië aan de regering: als je van het leven houdt, kun je ons maar beter niet teveel tegenwerken”. Tja, wel erg vergezocht. Maar als je bedenkt hoeveel anti-Syrische Libanezen inmiddels zijn vermoord, is zijn verklaring ook wel weer te begrijpen.

2 Comments:

Anonymous Anoniem schreef...

Ha Riemer, misschien had je het allang gehoord, maar misschien ook niet...: 10 februari kan wel eens echt een mooie (liefdevolle) dag worden, met een menselijke ketting door Beirut!

Zie www.resolveitsolveit.org

(en "spread the word"...)

07 februari, 2007 15:28  
Blogger Riemer Brouwer schreef...

Nee, had ik nog niet gehoord. Hopelijk komen er veel mensen

08 februari, 2007 08:48  

Een reactie posten

<< Home