Libanon Update

Google
 
Web libanon-update.blogspot.com

Overzicht van de gebeurtenissen in Libanon nadat Hezbollah twee Israëlische soldaten gevangen heeft genomen.

donderdag, juli 27, 2006

Gisteren weer naar Beiroet geweest om de vergunning op te halen. De ambtenaar in kwestie was niet bepaald behulpzaam, maar na lang heen en weer praten en het bestuderen van de bouwplannen bleek dat we eigenlijk helemaal geen vergunning nodig hadden… behalve voor het verplaatsen van de muur die de keuken van de woonkamer scheidt, in totaal ongeveer 60 centimeter. Voor de rest kon alles zonder vergunning gebeuren, maar ja, die muur, daar was toch echt een vergunning voor nodig. Afijn, wij vragen wat je nodig hebt voor de bouwvergunning, maar dat wist de beste man niet precies. Wel kon hij ons vertellen dat de aanvraagprocedure gemakkelijk een half jaar kon duren. Oef!

Natuurlijk gaan wij niet een half jaar wachten voor een simpel muurtje dat je binnen een dag hebt afgebroken en weer in elkaar hebt gemetseld. Dus weer ons argument naar voren gebracht dat hij trots moet zijn op mensen die juist in deze tijden van vernieling, gaan repareren, maar helaas, “hij kon er ook niets aan doen”. Tot slot gaf hij ons nog een waarschijnlijk goedbedoelde tip mee: weet je, als de politieagent komt, geef je hem gewoon wat geld en dan is het probleem wel opgelost. Zo doen de meesten dat”. Mijn vrouw vroeg nog of zij hem goed had verstaan, en ja hoor, hij herhaalde zijn ‘tip’ nog een keer.

Mijn vrouw was uiteraard laaiend op dergelijke corruptie die gewoon open en bloot plaats vindt. Libanon is zonder meer een prachtig land voor undercovercamera’s, een consumentenprogramma als Radar zou hier wel elke dag een “schokkende reportage!” kunnen draaien. Vervolgens onze wasta gebeld en hem het hele verhaal verteld. Met name de suggestie dat de politie omkoopbaar zou zijn, maakte veel emotie bij de beste man los. Wat een weerzinwekkende beschuldiging, uiteraard niets van waar! Ook mijn vrouw deed in duit in het zakje door te vertellen dat zij persoonlijk zeer beledigd was: alsof zij eruit ziet die eerzame politieagenten zou omkopen, de suggestie alleen al.

Om het “goed te maken” voor ons, belde hij meteen het wijkkantoor waar ons appartement onder valt met de strenge instructie ons niet langer lastig te vallen en dat alles in orde was. Even later ging de telefoon en kwam de wijkagent van gisteren aan de lijn die duidelijk maakte dat hij alleen maar zijn werk deed en dat hem niets te verwijten viel. Hij had klaarblijkelijk op zijn donder gehad van zijn chef. Na een vriendelijk woordje van mijn vrouw was dat ook uit de lucht en is nu eindelijk “de politie je beste vriend”. Kijk, zo doen we dat in Libanon.

Ook nog wat foto's gemaakt.





Een volkomen leeg downtown, als je goed kijkt zie links nog een eenzame restauranteigenaar verlaten zitten op zijn lege terras. En dan te bedenken dat dit het, zeg maar, Leidseplein, van Beirut is. Erg jammer.














Hier zie je het beroemde café-restaurant "Grand Café". Normaal stampvol, maar nu leeg. De ramen zijn geopend, dus je kunt er nog terecht, maar niemand die daar in deze tijden zin in heeft.











De boulevard van Beiroet, hier Corniche genoemd, vrijwel verlaten. Een merkwaardig gezicht voor degenen die het zich herinneren als altijd stampvol met wandelaars, mensen die een zelfmeegebracht waterpijpje drinken of genieten van een overheerlijke maiskolf die de straatvenders aan je proberen te slijten. Volgende keer dat je in Beiroet bent: vooral doen, is wel hygenisch en bovenal erg lekker!








En hier de beschoten vuurtoren van Beiroet, Manara. De lampen doen het niet meer, maar de vuurtorenwachter woont er nog steeds! Zijn vader was de wachter tijdens de gehele burgeroorlog van 1975-1990. Onlangs zag ik hem in een documentaire waarop hij trots vertelde dat hij geen één dag zijn toren had verlaten, ook niet tijdens de ergste beschietingen. Zijn zoon is duidelijk uit hetzelfde hout gesneden!




Ten slotte een foto van de schade die oorlog doet aan gebouwen. Dit gebouw is overigens tijdens de vorige oorlog zo beschadigd geraakt (herfst/winter 1975). Jammer dat je zo kan denken dat dit door de Israëlische bombardementen is gebeurd. Het verleden wordt weer heden...mompel ik diep/on-zinnig (wegstrepen wat niet van toepassing is)

3 Comments:

Anonymous Anoniem schreef...

@Riemer: Grappig, lees net dat je Deloitter bent... ik ook maar in NL, maar per 1 augustus alweer switch naar een volgende werkgever.

Nog 'n vraagje; wat lees/hoor je concreet zoal in de Libanese media over "the new Middle East" van Condy, heeft iemand enig idee wat VS daarmee bedoelt??

28 juli, 2006 11:06  
Blogger Riemer Brouwer schreef...

@Jacl:
Progaganda? Een quote van 24 juli: " Vele Libanezen hopen stiekem dat de joodse staat het karwei afmaakt en Hezbollah uitschakelt. Men heeft genoeg van het wapengekletter en men verwenst Hezbollah’s acties die het land in zo’n grote vernieling hebben gestort."

Het zal me verbazen als iemand *niet* van toon verandert tijdens een oorlog, maar toch...het bovenstaande citaat kun je toch geen pro-Hezbollah propganda noemen?

28 juli, 2006 12:12  
Blogger Riemer Brouwer schreef...

@Nederanier:
The New Middle East? Tja, ook zoiets. Ga er maar vanuit dat weinig Libanezen zullen begrijpen wat Rice daarmee bedoelt:-)

Qua opinies in de Libanese bladen, een engelstalige krant is de Daily Star, website: www.dailystar.com.lb

28 juli, 2006 12:19  

Een reactie posten

<< Home