Libanon Update

Google
 
Web libanon-update.blogspot.com

Overzicht van de gebeurtenissen in Libanon nadat Hezbollah twee Israëlische soldaten gevangen heeft genomen.

maandag, augustus 14, 2006

Tafeltje-dek-je in het zuiden

Vandaag weer in Beiroet geweest. Brigitte had een vergadering met vertegenwoordigers van Unicef om een project op te zetten voor de vluchtelingen die met psychische problemen zitten. Alleen, er is nu één probleem: er zijn geen vluchtelingen meer. Beiroet stroomt leeg omdat de meeste vluchtelingen terug gaan naar hun huizen in het zuiden van Libanon.

De hulporganisaties hebben opgeroepen om dit vooral niet te doen. Immers, er is geen schoon drinkwater en nauwelijks voedsel in delen van het zuiden. Teruggaan naar je huis, zo wordt gedacht, is om deze redenen onverstandig. Ook zullen de NGO’s zich liever niet zien als een cateringbedrijf dat tafeltje-dek-je maaltijden bezorgt overal in het zuiden.

Door de vele opgeblazen wegen is het erg moeilijk om de basishulp te verlenen in alle dorpen in het zuiden en men vreest dat de mensen die nu terug gaan naar huis, hierdoor wel eens nog meer in de problemen zouden kunnen komen. Mochten de vijandigheden worden hervat, dan is de humanitaire hulpverlening helemaal lastig. Je hoort de westerse hulpverlener denken: “Waarom blijven ze niet gewoon in Beiroet waar ze veilig zijn en voldoende voedsel, water en medicijnen kunnen krijgen?”

Op zich een volkomen logische en verstandige gedachte. Immers, om jezelf maar ook je gezin in gevaar te brengen door Beiroet te verlaten en de vaak lange tocht naar je huis te ondernemen, dat zal iedereen met een beetje verstand je afraden. Het is nog maar de vraag of je huis er nog is, dus dat is nog een extra risico: aankomen in je woonplaats en geen huis meer hebben.

Dit soort logische, westerse gedachten spelen echter vrijwel geen rol in de beslissing van vele vluchtelingen weer terug te keren naar hun geboorteplaats. Zelf begrijp ik het ook niet, dus Brigitte om raad gevraagd. Wat blijkt? Het is de Arabische trots die mensen dwingt om zo min mogelijk op hulp aangewezen te zijn. Combineer dit met een zeer sterke, zeg maar gerust fysieke liefde voor de eigen geboortegrond, en het resultaat is dat mensen de tijdelijke opvang in Beiroet zo snel mogelijk willen omruilen voor hun eigen land.

Met of zonder huis, dat maakt niet uit. Drinkwater of voedsel? Allah zal ons geven wat we nodig hebben. Weer op je eigen land te zijn, is het allerbelangrijkste. Veel liever slapen onder de blote hemel naast de ruïnes van je kapotgeschoten huis, dan in een goedverzorgde tent ergens in Beiroet.

Ik, en waarschijnlijk vele Nederlanders met mij, begrijp dit niet; zal dit ook nooit begrijpen. Verstandelijk kun je er wel bij zoals je een natuurkundige formule uit je hoofd kunt leren, emotioneel echter blijft het ondoorgrondelijk. Maar ja, onze binding met een gazonnetje in een Vinex wijk is ontelbaar minder dan de binding van een Libanees met zijn geboortegrond, zijn familiegrond, zijn identiteit.

Hoe sterk dit gevoel ontwikkeld is, blijkt wel uit het feit dat Libanezen op basis van de achternaam vaak al weten waar iemand vandaan komt. Bij grote families zijn er meerdere opties, dus dan wordt vaak even doorgevraagd: ben je van deze streek of die streek? Het “vandaan komen” moet je overigens niet letterlijk nemen. Zo is Brigitte opgegroeid in Hamra, Beiroet, maar ze komt uit Qartaba.

Tijdens verkiezingen bijvoorbeeld, stemmen de Libanezen in hun familiedorp. Op verkiezingsdag is het dan ook erg druk op de weg: iedereen is onderweg naar hun dorp van herkomst. Je krijgt daar echt een Jozef en Maria gevoel bij, die immers onderweg moesten naar Bethlehem voor een volkstelling.

Je wordt ook altijd begraven in je familiedorp, in het familiegraf. Het maakt niet uit waarheen je bent uitgezworven, vroeger of laat is het familiedorp, je familiegrond, het punt waar je weer thuis komt. Dat geeft een binding met de geschiedenis, een continuïteit om jaloers op te worden.

Het gevolg is een massale uittocht naar het zuiden van vluchtelingen die weer terug naar huis gaan. “Tjonge jonge, erg onverstandig”, zal de westerling hoofdschuddend zeggen. Maar wie is er zo dom om te luisteren naar mensen die hun wortels al eeuwen geleden zijn kwijtgeraakt?

5 Comments:

Blogger christinA eijkhout schreef...

=Het is de Arabische trots die mensen dwingt om zo min mogelijk op hulp aangewezen te zijn.=

Das niet alleen Arabisch hoor.
Er zijn meer individuele mensen en volkeren die ook zo denken.
Zelf ben ik ook zo, wat t probleem ook is, ik wil naar MIJN huis, dan zien we wel verder.
Tis inderdaad misschien niet praktisch en rationeel, maar ik begrijp ze in dat opzicht wel.

14 augustus, 2006 21:07  
Anonymous Anoniem schreef...

Ik geloof dat brigitte hier helemaal gelijk in heeft en ik denk dat er ook nog bij komt dat veel mensen niet het geld hebben om een nieuwe inboedel aan te schaffen dus in dat geval ga je terug om te redden wat er te redden valt van je spullen,plus dat ik me kan voorstellen dat als iemand anders daar terug komt en niets meer over heeft, hij zich in een huis van een ander kan instaleren, of inboedel kan stelen, dit zag ik zelfs al in het begin van de oorlog,onder mijn flatgebouw verzamelden zich vluchtelingen die kijken of ze ergens onderdak kunnen vinden, een moeilijke situatie, je hebt liever niet dat ze dat in jouw flat doen als je weg gaat naar de bergen maar ik denk dat als je met je hele familie op straat staat zonder iets dat ik dan wel het zelfde zou doen. Tineke Boerendans

14 augustus, 2006 23:32  
Blogger Eliane schreef...

Was het in New Orleans niet precies zo?

15 augustus, 2006 18:26  
Anonymous Anoniem schreef...

Soms ... kun je ander alleen maar doen ontwaken door een stukje van jouw .... waarneming... beschrijven...

Waarneming ...

Ik heb bewondering voor een aantal mensen die vanuit hun .. Ego.. hun overwegingen.. hun Kracht... hebben waargenomen en de moet hebben genomen hun waarneming en hun twijfel .. enz.. met andere kwetsbaar te delen ...

17 augustus, 2006 00:29  
Anonymous Anoniem schreef...

moet=moed

17 augustus, 2006 00:31  

Een reactie posten

<< Home