Libanon Update

Google
 
Web libanon-update.blogspot.com

Overzicht van de gebeurtenissen in Libanon nadat Hezbollah twee Israëlische soldaten gevangen heeft genomen.

woensdag, augustus 09, 2006

Badkamers

Vandaag weer naar Beiroet geweest en gelukkig was alles rustig op de weg. We hadden een afspraak bij een sanitair winkel om de badkamers voor ons nieuwe appartement uit te zoeken. De winkel ligt aan de rand van Dachieh, de zwaargebombardeerde wijk waar veel Hezbollah aanhang woont. Of woonde, inmiddels zijn de meeste bewoners wel weg.

De gemiddelde Libanees is erg op uiterlijk gesteld en wil graag pronken met zijn bezittingen. Vol trots vermeldt men de merken en prijzen van datgene wat men heeft aangeschaft. En daar wordt ook flink bij gelogen Zo moet een trouwjurk natuurlijk van de beroemde Libanese ontwerper Eli Saab zijn, ook al is de jurk duidelijk ergens anders gekocht. Prijzen starten vanaf een twintigduizend dollar en weinig mensen kunnen dat even neerleggen voor een trouwjurk. Maar in Libanon maalt men daar niet om, daar is zo ongeveer elke jurk van Eli Saab.

Hetzelfde zie je met personenauto’s. Het is vrij gebruikelijk om een chassis van een Mercedes 500 te kopen, maar dan met een C180 motor bijvoorbeeld. Het lijkt van buiten heel wat, maar de auto komt nauwelijks vooruit omdat de motor te weinig vermogen heeft voor het zware frame. Het kan overigens nog opmerkelijker: soms zie een Mercedes rijden met achterop het logo van de S500 of liever natuurlijk de SEL 600 V12 AMG (bestaat volgens mij officieel niet, er is dacht ik niet een AMG versie van de SEL 600), terwijl het overduidelijk een paar types kleiner is.

Maar dat maakt hier allemaal niet uit. Men liegt en bedriegt en iedereen speelt het spel mee. Dus natuurlijk is de Eli Saab jurk erg mooi en oh, gefeliciteerd met de aanschaf van je nieuwe auto, wat is de Mercedes SEL 600 toch een prachtig model!

Het is bijvoorbeeld ook heel normaal om iemand te feliciteren als hij een nieuw horloge heeft, een nieuw pak, een nieuwe mobiele telefoon, enzovoort. Eigenlijk voor alles wat maar nieuw is moet worden gefeliciteerd. Dat betekent opletten geblazen om te zien of je vriend of collega toevallig iets nieuws bij zich draagt.

Als Nederlander moet je daar enorm aan wennen. Het is gemakkelijk om dit gelieg en bedrieg in negatieve termen te beschrijven als hypocriet of ijdel, maar dat zou te gemakkelijk zijn. Misschien is Nederland wel de uitzondering met zijn maaiveldprincipes waarboven je beslist niet moet uitkomen. Zoiets kun je ook gemakkelijk als hypocriet afdoen: we zijn allemaal gelijk maar ondertussen. Het openlijk beleden materialisme is op een bevreemdende wijze juist verfrissend en zelfs eerlijk. En vaak ook om erg om te lachen:-)

Afin, de aanschaf van het sanitair kan in Libanon van vrij goedkoop tot bizar duur. Zo had de binnenhuisarchitect die we hadden ingehuurd de sanitaire benodigdheden voor de 4 badkamers van ons appartement geschat op 2000 USD per badkamer. Dat is nogal een bedrag en, noem me gerust een zuinige Hollander, om zoveel te betalen voor een WC en wastafel vind ik zonde van het geld. Ieder zijn smaak en als iemand helemaal los wil gaan door een toilet van 1500 dollar aan te schaffen, prima hoor, mijn zegen heeft hij, maar ons niet gezien.

Dus we zijn naar een Libanees sanitair bedrijf gegaan (Lecico) dat goed, degelijk materiaal verkoopt voor een redelijke prijs. Voor minder dan de prijs van één afzonderlijke badkamer, zijn we nu klaar voor alle vier. Maar, mondje dicht! Als iemand er naar vraagt hebben we onze badkamers op bestelling in Italië laten vervaardigen in een atelier in Milaan en de prijs…voor de vier badkamers zou je een heel huis kunnen kopen!

Maar goed, dit bedoelde ik slechts schertsend: zowel Brigitte als ik zijn veel te trots op het bespaarde geld en te nuchter om zulke verhalen op te hangen.

Overigens, 4 badkamers is vrij veel voor Nederlandse begrippen, maar in Libanon is het gebruikelijk dat elke kamer zijn eigen badkamer heeft. Een standaard badkamer heeft een toilet, een bidet en een ligbad. De bidet laten we verwijderen uit de badkamers want vrijwel niemand gebruikt dat nog. Mijn suggestie om op zijn minst 1 badkamer op te doeken was echter onbespreekbaar: natuurlijk moet elke slaapkamer een badkamer hebben. Het idee van een gezamenlijke badkamer is ondenkbaar. Tja, daar moet je je dan maar bij neerleggen. Geeft verder ook niet, als niemand dat hier heeft dan moet je ook geen uitzondering willen.

1 Comments:

Blogger christinA eijkhout schreef...

= Men liegt en bedriegt en iedereen speelt het spel mee.=

Misschien is dat de waarheid dan wel, als je weet dat er gelogen wordt, wordt het als visserslatijn. Ik zou duidelijk nooit in een oosters land kunnen wonen, ik kan niet liegen of overdrijven hahaha.

09 augustus, 2006 23:56  

Een reactie posten

<< Home