Libanon Update

Google
 
Web libanon-update.blogspot.com

Overzicht van de gebeurtenissen in Libanon nadat Hezbollah twee Israëlische soldaten gevangen heeft genomen.

zondag, augustus 06, 2006

Een ouderwetste kerkdienst

Vanochtend naar de kerk geweest. In Libanon zijn de Maronieten veruit de grootste christelijke gemeenschap. Brigitte is Maroniet en hoewel ikzelf gereformeerd ben opgevoed moet je Libanon doen als de Libanezen, dus zowel Janine als ik zijn inmiddels Maroniet. Janine is dat officieel via de doop, ik onofficieel.

De Maronieten zijn een zeer vroege afsplitsing van de Rooms-katholieke kerk (ergens in de 2e eeuw na Christus, kan er een eeuw of wat naast zitten, dus Google het even als je het zeker wilt weten). Later (opnieuw, Google is je vriend) zijn de Maronieten weer toegetreden tot de RK kerk. Dit hebben ze mogen doen, vrij uniek, met behoud van eigen liturgie, tradities en gewoonten. Zo mogen sommige priesters trouwen en wordt alleen uit de Evangeliën voorgelezen door de priester. De overige Bijbellezingen komen slechts van het Nieuwe Testament en worden door gewone kerkgangers gedaan.

Opvallend is dat het Oude Testament feitelijk wordt genegeerd in de officiële kerkdiensten. (In Maronitische zondagscholen wordt er wel uit verteld, overigens.) Dat komt nu wel even goed van pas, trouwens: moet je je voorstellen dat ze hier in Libanon gaan voorlezen uit het OT met teksten waaruit blijkt dat de joden het uitverkoren volk van God zijn en al hun tegenstanders verpletteren. Dat komt nu eventjes niet zo goed uit.

De priester hield een ware donderpreek. Hij maakte zich erg druk over het feit dat er met name vrouwen in de kerk zitten. “Waar zijn jullie mannen?”, zo klonk het indringend vanaf de kansel. “Hebben ze de vrouwen gestuurd als afgezant naar God, denkend dat Hij daar tevreden mee zal zijn? Dat de helft van zijn kudde elders is? En de kinderen, waar zijn die? Buiten aan het spelen! Laten ze hierbinnen leren! Spelen kunnen ze de hele dag, maar één uur per week is teveel voor de ouders?”

Tja, daar krijg je dus een jaren-50 gevoel bij, ook al heb ik die zelf niet meegemaakt. Maar hij bedoelde het goed: in deze tijden moet je juist bidden voor vrede. Eén opmerking was erg sterk van de priester. Hij vertelde over mededogen met elkaar en zei:

“Wat zeggen we tegen elkaar als ze het zuiden bombarderen? Godzijdank is het niet hier!

Wat zeggen we als ze de bruggen in Jounieh en Byblos bombarderen? Godzijdank is het niet hier!

Wat zeggen we als ze het lagere deel van Qartaba bombarderen? Godzijdank is het niet hier!

Wat zeggen we als ze het huis van onze buren bombarderen? Godzijdank is het niet hier!


Godzijdank? Hoe kunnen jullie God danken als Zijn schepsels de dood vinden?!”

En hij riep vervolgens op tot medeleven met alle Libanezen, waar ze ook wonen en van welk geloof dan ook. Erg mooi gesproken.

3 Comments:

Blogger christinA eijkhout schreef...

Kheb inderdaad ff gegoogled, en ontdekte dat ook hier 't geloof door mensen tot politiek
wordt gemaakt.
Misschien, wel zeker, ben ik daarom atheist.

06 augustus, 2006 21:09  
Anonymous Anoniem schreef...

hoi Christina, ik ben even zo vrij om in te gaan op je reactie, ik hoop dat het niet teveel off topic is. Je zegt dat je atheïst bent omdat religie door mensen voor politieke doeleinden wordt gebruikt.
Maar daarmee geef je zelf al aan dat dat in feite misbruik is. Met andere woorden dat er in principe ook vredelievende godsdienst mogelijk is.
De enige goede reden om atheist te zijn is omdat je ervan overtuigd bent dat er geen God is. Als je daar niet zeker van bent ben je het volgens mij intellectueel aan jezelf verplicht om uit te zoeken hoe het dan wel zit.
Het tragische feit dat mensen religie misbruiken betekent niet dat er geen God is of dat religie per definitie onzin is.
Zie bijvoorbeeld de kerkdienst die Riemer vandaag beschreef en waar hij -naast een beetje ergernis- toch ook hoop en inspiratie uit putte.
Jouw stelling klinkt een beetje als "er vallen elke dag zoveel doden in het verkeer, daar wil ik niet aan mee doen, ik denk dat ik maar binnen blijf zitten".
Dat kun je doen maar daarmee doe je jezelf mijns inziens wel tekort en bovendien is het een drogreden.

07 augustus, 2006 00:16  
Blogger christinA eijkhout schreef...

@alias
Ik heb nog een woordje "ook" vergeten. Behalve dat ik inderdaad niet geloof dat er iets is, hoe men het ook noemt, kijk ik altijd met verbazing naar religies en sekten, geloven noem maar op.
Het tweede 'ook'hoort aan het eind. En een vraagteken.
dus:ben ik daarom ook atheist?
Een zuiver retorische vraag.

De kerkdienst zoals Riemer beschreef heeft daarmee feitelijk niets te maken.
twas in relatie tot google.

07 augustus, 2006 00:55  

Een reactie posten

<< Home