Libanon Update

Google
 
Web libanon-update.blogspot.com

Overzicht van de gebeurtenissen in Libanon nadat Hezbollah twee Israëlische soldaten gevangen heeft genomen.

dinsdag, augustus 15, 2006

Vrede?

Vandaag is een nationale feestdag, Maria-Hemelvaart. Hopelijk vertaal ik dit goed, het is een rooms-katholiek feest en ik ben gereformeerd opgevoed. Met Brigitte, Janine en de hulp vanochtend naar de kerk geweest. Dat was niet onze gewone kerk, maar de Heilige Maria Kerk in Qartaba. Normaal een kerk die matig wordt bezocht, maar nu met Maria-Hemelvaart stampvol zat voor de speciale kerkdienst. Veel mensen hadden maandag vrijgenomen en waren gebleven in Qartaba, speciaal voor deze dag.

De priester sprak, net als iedereen, over het vredesbestand en maakte de opmerking dat alleen God werkelijk vrede kan brengen. Een waar woord in deze regio, helaas. Waarom is het toch dat vrede zo vaak slechts het bijproduct is van het eigen gelijk? Zowel Israël als Hezbollah claimen de victorie en lijken haast dronken van hun morele overwinningsroes.

Mocht straks één der partijen de wapenstilstand doorbreken, zal het omgekeerd gaan. Dan zal er niet meer worden gewezen naar zichzelf, maar naar de ander. De hogeschool van de diplomatie bestaat maar al te vaak uit het zo hard mogelijk “Hij begon!” roepen en hopen dat genoeg anderen je mening delen.

Hoe nu verder? Dat is onduidelijk. Iedereen hoopt natuurlijk dat het vredesbestand houdt. Ook mag je hopen dat de vele Libanese doden het Soweto van Israël zullen worden, zoals de Noorse schrijver Jostein Gaarder (die als Unifil soldaat in Libanon was) opmerkt: een punt waarop de wereld “Genoeg!” zal zeggen, net zoals men dat indertijd tegen Zuid-Afrika zei. Het Israël van nu, gebaseerd op apartheid en vervult van blinde haat, heeft geen bestaansrecht meer.

Tja, de reactie van het Simon Wiesenthal centrum was voorspelbaar simpel en deed Gaarder af als een antisemiet, het standaardantwoord voor iedereen die zich afvraagt waarom Israël zoveel kinderen en moeders heeft vermoord.

De leider van Hezbollah heeft in een televisietoespraak aangekondigd dat hij iedereen schadeloos zal stellen door alle huizen te repareren. En mochten mensen niet naar hun huis terugkunnen omdat Israël dit heeft gebombardeerd, dan betaalt Hezbollah een jaar lang de huur voor vervangende woonruimte.

Maar ook heeft hij gezegd dat het nog te vroeg is voor Hezbollah om haar wapens op te geven. “Te vroeg voor wat?”, zo vragen veel Libanezen zich af. Het moment van de waarheid voor Iran wellicht? Eind augustus immers verloopt het ultimatum ten aanzien van de stopzetting van haar nucleaire programma’s. En zo hangt alles met alles samen.

7 Comments:

Anonymous Anoniem schreef...

@ riemer

= vervuld van blinde haat =
Waarop baseer je dit nu weer? Hebben ze je dit op Al Manar wijsgemaakt?
Ik wil je uitdagen om zelf eens op onderzoek uit te gaan: je vliegt (bijv. via Cyprus) naar Israel en gaat daar elke dag bijvoorbeeld 10 mensen interviewen: "wat vind jij nou van Libanon, hoe denk je over de Libanezen?"
De antwoorden publiceer je hier op je blog en dan is het aan iedereen om zelf te oordelen of Israëliërs "vervuld zijn van blinde haat" of niet.
Ik voorspel je: de uitkomst is dat Israëliërs juist positief zijn over "de Libanezen" en het heel erg vinden dat er zoveel slachtoffers zijn gevallen in deze oorlog.
Je kunt gewoon met je Nederlandse paspoort naar Israel vliegen, er komen geen stempels in je paspoort dus je kunt daarna gewoon weer terug naar Libanon, en met je Nederlandse uiterlijk kun je "undercover" vragen stellen aan mensen en eerlijke antwoorden krijgen over hoe de mensen over Libanon denken.
Zorg dat je ook naar het noorden gaat, bijvoorbeeld naar Kyriat Shmona, waar geen huis meer heel is en waar mensen 33 dagen lang achter elkaar de buitenlucht niet gezien hebben omdat ze in de schuilkelders zaten. Ook hier zul je zien dat ze niet negatief zijn over de Libanese bevolking, men beseft dat de Libanezen zelf ook te lijden hebben onder Hezbollah. Tot 2000 hadden de mensen daar immers nog intensief contact met de Libanezen uit Zuid-Libanon die in Israel kwamen werken.

Als je zegt, nee, ik denk dat Israëli's vervuld zijn van haat omdat ze ons land 33 dagen lang gebombardeerd hebben, dan trek je de conclusie: ze bombarderen ons, dus ze haten ons. Maar toen de Engelsen in WO II de Rotterdamse haven bombardeerden om de Duitse oorlogsmachine te treffen, haatten de Engelsen toen de Nederlanders? Of toen de Engelsen per ongeluk Nijmegen bombardeerden i.p.v. Kleef? Nee. Daarom moet je ook eerst op onderzoek uit voor je kunt concluderen dat Israëli's vervuld zijn van blinde haat.

P.S. misschien kun je gelijk Maria even gedag gaan zeggen in Haifa.

15 augustus, 2006 23:42  
Blogger Riemer Brouwer schreef...

@Alias,
Blinde haat baseer ik op:

* De zinloze bombardementen op Libanon

* Het vernielen van bruggen die miljoenen dollars waard zijn in plaats van het bombarderen van de wegen die naar de bruggen toe leiden

* Vernieling van de luchthaven terwijl het luchtruim wordt beheersd door Israëlische straaljagers

* Idem dito voor het vernielen van de havens van Libanon terwijl de zee wordt beheersd door de Israëlische marine

* Het bombarderen van woonwijken, stelselmatig, huis voor huis

* Het afkondigen van een embargo, zelfs voor hulpgoederen

* Het beschieten van hulpkonvooien

* Het vernielen van wegen in het zuiden

* Het oproepen tot het verlaten van het zuiden

* Het beschieten van mensen die het zuiden ontvluchten

* Meer dan 1000 burgerdoden en meer dan 3000 gewonde burgers

* Militair als een verliezer uit de strijd komen, of, zoals iemand zei: als een lichtgewicht bokser na 12 ronden nog steeds overeind staat tegenover een zwaargewicht kampioen, dan heeft de eerste gewonnen.

Dit en veel meer kun je opvatten als blinde haat. Doelloze vernietiging van een land omdat je Hezbollah niet kunt treffen. Zelfs zo blind, dat militaire doelen duidelijk niet zijn behaald.

En ja, ik geloof je direct (niet cynisch bedoeld!) als je zegt dat de gemiddelde Jood geen enkele moeite heeft met de gemiddelde Libanees.

Helaas beschikt de gemiddelde joodse militaire bevelhebber niet over eenzelfde houding als de burgers die ze zouden moeten verdedigen. Een militaire macht die zover is afgedwaald van de kernopvattingen van de burgers die ze ten dienste is, heeft veel uit te leggen. Eens kijken of dat ook gebeurd in Israël.

16 augustus, 2006 08:38  
Blogger Riemer Brouwer schreef...

Aanvulling:

Ik las net op het snelnieuws van de Telegraaf het bericht dat er nu 1200 Libaneze burgerdoden zijn te betreuren:

Humanitaire situatie Libanon „nagenoeg catastrofaal“
BEIROET - De humanitaire situatie in Libanon is „nagenoeg catastrofaal”. De schade aan gewone huizen, scholen en moskeeën is enorm en voor honderdduizenden Libanese burgers is er voorlopig geen zicht op een beter bestaan. Dat heeft het hoofd van de noodhulpcoördinatie van de Verenigde Naties, Jan Egeland, dinsdag gezegd in een vraaggesprek met een Russische krant.

Egeland liet zich opnieuw kritisch uit over de wijze waarop Israël geweld heeft gebruikt in de strijd tegen Hezbollah. Volgens de hoge VN-functionaris zou Israël „beter moeten nadenken“ voordat het burgerdoelen in Libanon bestookt. Egeland betichtte de Joodse staat eerder al van „buitensporig geweld”. „Deze oorlog eindigt niet voordat de bezittingen van honderdduizenden slachtoffers zijn teruggegeven of zijn gecompenseerd”, voegde Egeland daar dinsdag aan toe.

Medewerkers van verschillende internationale hulporganisaties waaierden maandag en dinsdag uit over vooral Zuid-Libanon. Daar waren dorpen wekenlang van de buitenwereld afgesloten als gevolg van het geweld. Tientallen trucks met voedsel, tenten en medicijnen proberen burgers te bereiken in zuidelijke dorpen.

Hulpverleners maakten dinsdag duidelijk dat de situatie nog onoverzichtelijk is. Niet alleen is er hulp nodig voor Libanese burgers die niet konden vluchten, ook de circa 900.000 gevluchte Libanezen die zullen terugkeren moeten worden opgevangen. De VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr heeft al 50.000 tenten en 270.000 matrassen en dekens gereed voor de opvang van terugkeerders. Velen zullen alleen nog puinhopen aantreffen op de plek waar eens hun huis stond.

De hulpverlening wordt bemoeilijkt door gebrek aan water en stroom in delen van zuidelijk Libanon. Ziekenhuizen en klinieken hebben ook nog onvoldoende middelen om hulp te bieden aan gewonden en zwakkeren. Veel Libanese burgers kampen ook met psychische problemen en voor veel kinderen is er voorlopig geen gelegenheid weer naar school te gaan.

Nu de wapens zwijgen, wordt er ook weer gezocht naar lichamen die nog onder de puinhopen liggen. Maandag en dinsdag zijn op verschillende plaatsen in Libanon bijna veertig lichamen geborgen. Onder de doden waren zeker elf kinderen. Het aantal Libanese burgerdoden door de strijd tussen Hezbollah en Israël is daarmee opgelopen tot bijna 1200.

16 augustus, 2006 08:55  
Anonymous Anoniem schreef...

Beste Alias,
Je schrijft: "... Kyriat Shmona, waar geen huis meer heel is ..."
Nou, ik ben er zelf niet geweest, maar gisterenavond op het televisienieuws was een ander beeld te zien. Veel vernielingen, maar vele mensen konden ook weer terugkeren naar hun huizen.

Ik heb niets tegen Israelische mensen, ik denk dat je inderdaad hetzelfde hebt daar als overal (regering en volk doen en denken nogal eens verschillend, overal ter wereld en ook in Nederlande), heb Israelische vrienden, maar ajb zorg dat de feiten die je geeft wel objectief zijn.

16 augustus, 2006 12:31  
Anonymous Anoniem schreef...

"Het Israël van nu, gebaseerd op apartheid en vervult van blinde haat, heeft geen bestaansrecht meer".

Sorry Riemer, maar de blinde haat zit bij jezelf in deze zin al ingebouwd. Het gooit alles wat je in al deze blogarticelen hebt gezegd in de goot, er zit totaal geen waarde meer in. Ik kan nu net zo goed de blog van de Iraanse president lezen. Jammer.

Ik lees Harry wel, die is wat..hmmm
objectiever.

Het ga je goed.

16 augustus, 2006 19:06  
Anonymous Anoniem schreef...

@ Ans

= maar ajb zorg dat de feiten die je geeft wel objectief zijn =

Ik ben zelf evenmin in Kiryat Shmona geweest, net als ik niet in Zuid-Libanon ben geweest. Voor beide baseer ik me op wat ik via de media verneem. Ik had gelezen dat geen enkel huis in Kyriat Shmona onbeschadigd is, een geloofwaardige bewering als je weet dat er ca. 1.000 katyusha's zijn neergekomen. Maar mogelijk was dit een dichterlijke overdrijving, dat weet ik niet.
Ik hecht aan de feiten, dus als dit niet klopt dan zij dit bij deze gecorrigeerd.

Ik vind het alleen wel jammer dat Riemer van de feiten, die hij beschrijft, springt naar de conclusie dat Israel vervuld is van "blinde haat". Daarop was mijn post gericht.
Je kunt veel van Israel beweren, dat het zich arrogant gedraagt, teveel vertrouwt op militaire macht, grove fouten maakt, dat de bezetting van de West Bank en Gaza het land corrumpeert, enz. enz., dat zijn allemaal noties waar wellicht iets in zit en waar je een gegronde discussie over kunt voeren; maar "vervuld van blinde haat"... dat heeft weinig meer met feiten te maken.

Met andere woorden, ik hecht aan de feiten maar moet helaas constateren dat Riemer nu van de feiten ineens springt naar een vérgaande conclusie over de motivatie van een oorlog, namelijk dat de Israeli's dit doen omdat ze vervuld zijn van haat. Tja... wat valt daarop nog te zeggen? Ja, Riemer, je hebt helemaal gelijk, de Israelische regering bestaat uit een stelletje gefrustreerde sadisten die voor hun plezier bommen gooien op het buurland waar het nog tot in lengte van dagen naast hoopt te wonen?

Maar ik besef me dat het wellicht nu niet het juiste moment is om hierover een discussie te voeren.

Dit is wat mij betreft zo'n beetje mijn laatste post hier, ik wil m'n vrije uurtjes weer aan andere zaken gaan besteden. Ik wil iedereen bedanken met wie ik hier in discussie mocht zijn, en Riemer bovendien voor de gelegenheid om hier met elkaar van gedachten te wisselen. Riemer, wie weet kom je toch nog eens in de stemming om te gaan proeven of de za'atar in Jeruzalem inderdaad de beste is?

Tot slot wil ik hier mijn wens uitspreken voor een écht vrij Libanon, vrij van oorlog, vrij van bezetting door wie dan ook, vrij van sectarisme, en vrij van milities die hun landgenoten bedreigen en onderdrukken.

17 augustus, 2006 01:02  
Blogger Riemer Brouwer schreef...

@Maria/Alias

Ter verduidelijking: ik citeerde (vrij) het artikel van Jostein Gaarder die stelt dat Israël haar bestaansrecht heeft verloren. Voor de balans nam ik ook de reactie van het Simon Wiesenthal centrum op.

Zijn artikel (zie de opgenomen link) gaat erg kort door de bocht en er valt wel het nodige op af te dingen. Toch, met meer dan 700 dode vrouwen en kinderen in één maand tijd (meer dan 23 per dag; feit, geen mening), kun je haast niet anders spreken dan van blindheid van het Israëlische leger.

Het lijkt dat het merendeel van de wereldopinie zich wel kan vinden in het aanpakken van Hezbollah (feit, geen mening), maar dat velen ook vinden dat Israël moreel is ontspoord door op zo grove wijze burgerdoelen te hebben aangevallen. De Israëlieten hebben hiermee veel goodwill verloren (feit, geen mening).

Dit neemt alleen maar toe als je leest (zie link in artikel, feit, geen mening), dat deze aanval zorgvuldig is gepland en volgens een draaiboek is uitgevoerd. Ik heb hier ook al eerder over geblogd (zie de "Banaliteit van het Kwaad").

Ondanks (of dankzij?) de zorgvuldige planning werden meer dan 30 burgers per dag gedood, tweederde vrouw en kind (feit, geen mening). Ik begrijp best dat dit in Israël en onder haar supporters momenteel weinig vragen oproept. Is er niet een joods spreekwoord dat zegt: "als de kanonnen spreken, dan zwijgen de mensen"?

Toch hoop ik dat de begane oorlogsmisdaden zoals de VN het noemt (feit, geen mening) eens grondig zullen worden onderzocht in Israël. Ook hoop ik dat Israëls zorgvuldig geplande strategie voor het platgooien van Libanon tot vragen oproept, zowel in Israël als in Amerika.

17 augustus, 2006 07:02  

Een reactie posten

<< Home