Gisteravond zijn we naar een bruiloft geweest van mijn collega. Oorspronkelijk stond deze gepland voor eind juli maar door de oorlog kwam daar niets van terecht. Gelukkig kon hij het verplaatsen naar gisteren. Het was de eerste bruiloft na de oorlog in het desbetreffende hotel en er schijnt nu een ware hausse te zijn van bruiloften die worden ingehaald: sommige dingen kun je wel uitstellen maar toch liever niet afstellen:-)
Een bruiloft in Libanon is volkomen anders dan in Nederland. Dat begint al met het trouwen op het gemeentehuis: in Libanon kent men geen burgerlijk huwelijk. Alle huwelijken zijn per definitie religieus en worden dus in de kerk of moskee gesloten. Dit heeft tot gevolg dat het familierecht feitelijk wordt bepaald door religieuze voorschriften. Al naar gelang je geloof val je onder verschillende soorten recht. Zo wordt echtscheiding bij maronieten niet toegestaan en bij moslims juist weer wel. Ook het erfrecht kent soortgelijke verschillen.
Maar hoe zit het dan met mensen die niet religieus zijn of van verschillende geloven komen? Tja, dat is inderdaad lastig, maar veel van dergelijke stellen besluiten buiten Libanon te trouwen, bijvoorbeeld in Cyprus. Kennissen van ons hebben dat gedaan omdat hij christen is en zij moslim. Dus ze zijn naar Cyprus gegaan en zijn daar koel en zakelijk getrouwd, als was het een bruiloft in Las Vegas. Het feest was in Beiroet.
Overigens, veruit de meeste Libanezen behoren tot een religieuze groepering. Er zijn maar weinig mensen te vinden die openlijk atheïst zijn. Een godsdienstig volkje derhalve. Men is ook erg open in het beleven van de religie. Zo krijg je met kerstmis vaak religieus getinte SMS berichten en e-mails.
In plaats van een simpel “Gelukkig kerstfeest”, is het meer van “Weest blij want de baby Jezus is geboren om het licht onder de mensen te verspreiden” en met Pasen stuurt men berichten in de trant van “Door het bloed van onze Verlosser zijn wij gereinigd van onze zonden”. Met Ramadan krijg je soortgelijke teksten, maar dan natuurlijk veelal Koran spreuken. Heel apart dat men zo openlijk vorm geeft aan religie.
Ook komt het soms voor dat men spontaan in religieuze liederen uitbarst. Zo waren mijn ouders en ik een keer de grot Jeïtta (absoluut een tip. Stel je de Grotten van Han in België voor en dan groter, mooier en vooral veel rustiger) aan het bezoeken waarbij je met een bootje een tocht maakte over de ondergrondse rivier. Eén van onze bootgenoten begon opeens gezellig te zingen, over dat Jezus haar beste vriend was en zo. Tja, dacht ik toen, je zult maar moslim zijn. Gelukkig had ze een mooie stem en gaf het wel een mystieke sfeer, zo helemaal onder de grond.
Een ander verschil met Nederlandse bruiloften is dat je hier altijd wordt uitgenodigd voor het diner, recepties doet men hier niet. Bij christelijke stellen wordt je dan ook uitgenodigd voor de kerkdienst, maar bij moslims is dat anders geregeld. De religieuze ceremonie is alleen bedoeld voor directe familie en hele goede persoonlijke vrienden. Vaak zit er ook enige tijd tussen de ceremonie en het feest. Zo was mijn collega al officieel getrouwd sinds juni. Omdat het feest meestal als het echte trouwen wordt gezien, althans dat pas dan het echtpaar bij elkaar kan wonen, betekende de oorlog voor hem dubbele ellende:-)
Het voelde goed om weer op een bruiloft te zijn. De laatste was van voor de oorlog, op 1 juli. Dat lijkt kort geleden, maar in Libanon gaan we toch zeker ééns in de twee maanden naar een bruiloft toe. Het lijkt wel of er veel meer wordt getrouwd in Libanon dan in Nederland, maar het is waarschijnlijk meer een kwestie van aantallen genodigden. Het is niet ongebruikelijk om meer dan 300 gasten te hebben. Tot aan 200 gasten wordt gezien als een kleine bruiloft, tussen de 200 en 300 is gemiddeld, tot aan de 500 gasten wordt als redelijk groot beschouwd en daarboven is echt groot. Vorig jaar waren we tweemaal op een bruiloft met rond de 1000 genodigden, dus dat waren grote diners.
De bruiloft gisteren was een ‘droge’ bruiloft, wat betekent dat er geen alcohol werd geschonken want beide families zijn moslim. Op zich heeft de Libanees ook helemaal geen drank nodig om het gezellig te hebben. Er werd voluit gedanst en het voedsel was ook prima in orde. Wat opviel was de mix van modern en conservatief. Veel aanwezigen met hoofddoeken maar ook de nodige vrouwen in strakke, niets verhullende kleding. Je vraagt je dan altijd af hoe beide groepen elkaar bekijken: met afkeuring, met stille jaloezie of er ergens tussenin?
Straks gaan we weer naar Qartaba. We organiseren een lunch deze zondag en verwachten tegen de 50 gasten. Gelukkig heeft het huis een grote tuin waar we de mensen kunnen plaatsen. We hebben er zin en onze vrienden ook. Het aantal afzeggingen en verhinderingen is bijzonder laag, een teken wellicht dat men een goede lunch wel kan gebruiken!
6 Comments:
Dank voor dit informatieve verhaal.
Ik heb een voor mij persoonlijk belangrijke vraag: ik heb begrepen dat de Islam een Moslim-vrouw verbiedt te trouwen met een niet-Moslim-man. Uit uw verhaal blijkt dat uw vrienden (Christen-man en Moslim-vrouw)ondanks dit kennelijke verbod met elkaar zijn gehuwd. Denken de Moslims er in Libanon genuanceerder over?
Ik hoop zo mogelijk een antwoord te ontvangen!
Bij voorbaat dank!
Wim Boelens, Den Haag, Nederland
wjb57@planet.nl
(Een weblog o.i.d. heb ik nog niet!)
Hallo Wim,
Mijn eerste voorzichtige antwoord is inderdaad dat Libanese moslims inderdaad gemakkelijker omgaan met het trouwen buiten de eigen religie dan, pak 'm beet, moslims in de Golfstaten. Maar let wel, ik ben geen moslim expert, mijn antwoord is slechts gebaseerd op anekdotische informatie van vrienden.
De Libanese moslims hebben een "status aparte" in de moslimwereld. Enerzijds is het verzet van Hezbollah erg populair, ook onder de zwaargelovigen, anderzijds wordt er neergekeken op de losse zeden, juist door de zwaargelovige moslims. Zo dragen veel moslima's hier geen hoofddoek. Integendeel, vaak gaat men ronduit sexy gekleed door het leven en dat is voor een conservatieve moslim uiteraard een gruwel.
Technisch gezien overigens, worden alleen bruiloften erkend die gesloten zijn binnen de moskee. Dus als een moslima trouwt met een christen man, zal dit een burgerlijk huwelijk zijn dat ze afsluiten buiten Libanon. Libanon kent immers geen burgerhuwelijken. Formeel is de moslima dus niet getrouwd.
Dit kan problemen geven, zeker als de moslima van buiten Libanon afkomstig is en voor vakantie bijv. terug wil gaan naar eigen land met haar kinderen. Toon dan maar eens aan dat het je kinderen zijn: de kinderen dragen de naam van de vader en zij is niet getrouwd. In de praktijk valt het gelukkig mee, maar het is aan te bevelen altijd je trouwboekje, uittreksel uit de "GBA" en dergelijke papieren mee te nemen. Liefst met veel officiële stempels erop, daar houdt men hier van:-)
Kleine correctie:
"Formeel is de moslima dus niet getrouwd"...
voor wat betreft haar moskee. De Libanese staat erkent burgerhuwelijken wel degelijk.
Beste Riemer,
In de hoop dat je dit leest: heel veel dank voor je antwoord! Helemaal duidelijk.
Dit biedt voor mij, niet-Moslim-man maar Christen-man, misschien toch nog enig perspectief.....
Met veel belangstelling lees ik je weblog, en via jouw weblog (tot een paar dagen geleden wist ik niet wat een weblog was.....) ook die van Nicoline.
Zelf was ik half juni 2006 voor het eerst van mijn leven in Beiroet, op bezoek bij een hele goede Libanese vriendin van mij die ik ooit in Europa heb ontmoet. Ik ben zeer onder de indruk geraakt van alles wat de Libaneze SAMEN na de burgeroorlog hebben opgebouwd, van de mensen, van de natuur....
Succes met je weblog, en het allerbeste in Beiroet met al zijn bijzondere, gastvrije en vriendelijke inwoners!
Wim Boelens, Den Haag, Nederland
wjb57@planet.nl
Hello,
Volgens het Lebanees recht moet je dus inderdaad van dezelfde religie zijn om te kunnen huwen. Men denkt daar helemaal niet zo genuanceerd over.
Officieel bestaan er geen gemengde huwelijken hier, een van de beide partijen moet dus van religie veranderen, en in de meeste gevallen wordt de religie van de vrouw aangenomen.
Hoe gaat dat in zijn werk ...
Je moet een soort examen afleggen om je te converteren, was echt wel grondig, je moet echt de Koran gelezen hebben, of heel wat geld op tafel leggen ...
Groetjes
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Een reactie posten
<< Home