Libanon Update

Google
 
Web libanon-update.blogspot.com

Overzicht van de gebeurtenissen in Libanon nadat Hezbollah twee Israëlische soldaten gevangen heeft genomen.

dinsdag, september 05, 2006

Luchtblokkade getrotseerd

Gisteren landde vol trots een vliegtuig van Qatar Airways op het vliegveld van Beiroet. Trots, want men had de Israëlische luchtblokkade doorbroken. Uiteraard, zo werd verteld, met gevaar voor eigen leven want je weet maar nooit hoe de Israëlische reactie zal zijn.

Dan lees je vandaag in de krant dat Israël al een week geleden toestemming had gegeven voor deze vlucht. Dus helemaal geen heroïsche prestatie, maar gewoon netjes toestemming gevraagd en gekregen. Wat is er waar?

Die vraag is lastig te beantwoorden, maar er zijn tenminste twee redenen waarom ik in dit geval Israël ben geneigd te geloven:

  1. Qatar is een goede vriend van Amerika en heeft derhalve kanalen om met Israël zaken af te spreken, zoals “schiet ons vliegtuig niet neer”;
  2. Zal Qatar Airways werkelijk het risico hebben willen lopen op neerschieten? Lijkt onwaarschijnlijk.

Hoe het ook zij, de Israëlische reactie heeft prompt geleid tot ontkenning van Qatar Airways en van sommige passagiers die zweerden dat ze echt, heus, met gevaar voor eigen leven aan boord waren gestapt. Zo ben je een held, zo ben je een gewone passagier. Dat is even slikken.

Anderzijds, het kan natuurlijk ook goed zijn dat Israël eieren voor zijn geld heeft gekozen en snel het bericht naar buiten heeft gestuurd om zodoende het heldhaftige gedrag van Qatar Airways te verminderen.

Waarom had Israël dit bericht anders niet al twee dagen eerder gebracht? Immers, vanaf zaterdag ging al het gerucht dat Qatar Airways zou proberen de luchtblokkade te doorbreken. Pas na de succesvolle vlucht, kwam er een reactie van Israël. Dat duidt erop dat Israël heeft willen afwachten of Qatar Airways moedig genoeg zou zijn om daadwerkelijk op Beiroet te vliegen. Wat is er waar?