Libanon Update

Google
 
Web libanon-update.blogspot.com

Overzicht van de gebeurtenissen in Libanon nadat Hezbollah twee Israƫlische soldaten gevangen heeft genomen.

vrijdag, februari 23, 2007

Explosieven gevonden in woonwijken

Gisteren zijn op vier verschillende plaatsten explosieven gevonden. Tweemaal in de christelijke wijk Ashrafieh, eenmaal in de christelijke plaats Ghbaleh in de Kesrouan regio en tenslotte werden er staven dynamiet gevonden in christelijke plaats Jezzine, ten zuiden van Beiroet. Zien we een patroon? [dinsdag overigens werden explosieven gevonden in een soennitische buitenwijk van Beiroet, Bir Hassan]

Juist, zoals gewoonlijk worden de christelijke Libanezen opnieuw bedreigd. Wordt wel eens vergeten: Rafiq Hariri was het enige niet-christelijke slachtoffer in de lange reeks aanslagen die sindsdien hebben plaatsgevonden. Men probeert hiermee natuurlijk in te spelen op de sektarische tegenstellingen en christenen zijn relatief veilig. Of althans, het is minder risicovol om de christenen aan te vallen dan om de tegenstellingen tussen soennieten en sjiieten eens flink op scherp te zetten.

In de vier bovengenoemde plaatsen trof men staven dynamiet aan, tot wel 11 kilo, geplaats bij winkels in woonwijken. Gisteren werd op TV de vindplaats in Ashrafieh getoond: de dader had de staven dynamiet gewoon bij een restaurant en bij een kapper voor de deur achtergelaten, verpakt in een paar kartonnen dozen. Van de dader ontbreekt elk spoor.

Erg angstaanjagend om te zien dat dit zo gemakkelijk kan gebeuren. Ditmaal waren de explosieven niet bedoeld om daadwerkelijk te ontploffen. Het moet worden opgevat als een waarschuwing. En inderdaad, het zal doodeenvoudig zijn om de volgende keer wel een ontstekingsmechanisme bij te voegen.

Het past in een alarmerende verschuiving in het patroon van aanslagen op politici en journalisten naar willekeurige aanslagen op onschuldige burgers. Allemaal ongetwijfeld bedoeld om de druk op Siniora op te voeren om tot een compromis met de oppositie te komen. Het wachten is nu op de bommen die wel gaan ontploffen.

Ook krijg je direct de irrationele maar oh zo menselijke reacties op deze vondsten. Zo zou ik vandaag naar een klant die net ietsje voorbij de vindplaats woont in Ashrafieh. Ga je dan wel of niet? Gelukkig voor mij belde hij zelf af, dus dat probleem was opgelost. Maar de kapper en het restaurant waar gisteren staven dynamiet werden aangetroffen, zullen weinig klandizie hebben de komende dagen.

1 Comments:

Anonymous Anoniem schreef...

Riemer, sorry je via deze weg te bereiken maar ik heb je nummer niet, ik had graag met brigitte willen spreken voor een persoonlijke kwestie met betrekking tot haar werk maar ik heb jullie nummer niet kan zij mij bellen of kan je me haar nummer texten via de telefoon, mijn nummer 03912107
al vast bedankt ,tineke boerendans (alibi restaurant)

24 februari, 2007 13:47  

Een reactie posten

<< Home