Libanon Update

Google
 
Web libanon-update.blogspot.com

Overzicht van de gebeurtenissen in Libanon nadat Hezbollah twee Israëlische soldaten gevangen heeft genomen.

maandag, februari 19, 2007

"Verrek! zeg kerel, ben jij het?"

Het had zo maar het liedje van Lodewijck van Avezaath kunnen zijn want wie zat daar zaterdag lekker te eten in een sjiek restaurant in het hart van de christelijke wijk in Beiroet? Juist, een parlementslid van Hezbollah. Jammer voor de lezer, maar ik zal geen namen noemen. Voor deze politicus geen koude tent in het centrum van regenachtig Beiroet. Zo zie je maar weer. Terwijl het voetvolk vernikkelt en warm probeert te blijven bij de kooltjes van de waterpijp, neemt het hogere echelon het er goed van.

OK, een beetje goedkoop om daar kwaad of anderszins verontwaardigd over te zijn, en eerlijk gezegd vind ik het prima. Laat men vooral eten waar men wil. Vorige week overigens, reageerde een ander lid van de oppositie, ene Kanaan van de christelijke partij van Michel Aoun, nogal geprikkeld op dergelijke verwijten toen hij werd gezien in Faraya, het luxueuze skioord van Libanon. Op de vraag waarom hij aan het skiën was en niet zijn partijgenoten in het tentenkamp gezelschap hield, sloeg zijn bodyguard er flink op los. De maker van de opmerking moest worden behandeld in het ziekenhuis. Ironisch genoeg was dat iemand die voor BankMed werkt en dat is weer de bank die in handen is van de Hariri familie. Waarschijnlijk wist Kanaan dit niet, maar het maakte het verhaal wel een stuk dramatischer.

In ieder geval, als dit de leading stories zijn vanuit Beiroet, dan is het dus vrij rustig momenteel. Er is de afgelopen dagen eigenlijk weinig blog-waardigs gebeurd. De herdenking op 14 februari is gelukkig rustig verlopen en sindsdien heerst er een soort van rust in Beiroet. Achter de schermen schijnt het nodige aan onderhandelingen plaats te vinden, maar daar komt weinig over naar buiten.

Ook de speech die Nasrallah afgelopen vrijdag gaf, was bijzonder mild. Hij herhaalde nog eens dat Hezbollah geen burgeroorlog wil en noemde dat opnieuw een rode lijn die ze niet zullen oversteken. Ook had hij een geruststellende boodschap voor de VN vredesmacht UNIFIL. Hij verzekerde dat Hezbollah de vredesmissie ondersteunt en geen enkele reden heeft om UNIFIL weg te willen hebben. Nasrallah ontzenuwde daarmee geruchten als zou Hezbollah een aanslag aan het voorbereiden zijn.

Als bonus gaf hij aan bereid te zijn tot onderhandelen in persoonlijke gesprekken met de diverse politici in Libanon. Hij ziet niets in hervatting van de Ronde Tafel gesprekken, en geeft de voorkeur aan één-op-één gesprekken. Dat klinkt verstandig: vaak is in een directe ontmoeting meer te bereiken dan vrijblijvende ontmoetingen met alle leiders tegelijkertijd.

Het enige punt waarop hij niet toegaf was het tentenkamp. Siniora had eerder opgeroepen om het kamp af te breken omdat het geen resultaat heeft geboekt in het verleden en dat in de toekomst ook niet zal doen, maar daar wilde Nasrallah niets van weten. Logisch ook, er moet nog wat overblijven voor de onderhandelingen.

2 Comments:

Anonymous Anoniem schreef...

Zal het je nog zouter maken; een van die Hebollah heren, die dagelijks in de pers vertelt wat een verschrikkelijke boosdoener de Amerikanen zijn, het kwaad van het westen, de grote statan, heeft zijn kinderen op de plaatselijke Amerikaanse school alhier in Beiroet.

20 februari, 2007 06:46  
Blogger Riemer Brouwer schreef...

Haha! Een zelfde verhaal hoor ik ook van Brigitte's studentenleven aan de American University of Beirut: veel studenten die indertijd dagelijks demonstreerden tegen grote satan, waren na afloop van hun studie als eerste in het bezit van een green card!
Op zich ook wel het beste: laat men zich maar corrumperen in het verfoeilijke Amerika:-)

20 februari, 2007 14:30  

Een reactie posten

<< Home