Libanon Update

Google
 
Web libanon-update.blogspot.com

Overzicht van de gebeurtenissen in Libanon nadat Hezbollah twee Israëlische soldaten gevangen heeft genomen.

maandag, februari 12, 2007

Opnieuw een massademonstratie

Libanon bereidt zich voor op een nieuwe massademonstratie die gepland is voor komende woensdag. Het is dan precies twee jaar geleden dat Rafiq Hariri werd vermoord en dus een mooi moment voor een herdenkingsdienst. De regeringspartijen roepen hun aanhang op om massaal af te reizen naar Beiroet. Ook heeft de regering komende woensdag uitgeroepen tot nationale dag van rouw, dus iedereen krijgt een dagje vrij.

Gisteren zag je de hele dag op TV politici en andere bobo’s de mensen oproepen om met zijn allen deel te nemen aan de geplande demonstratie. Ook zag je veel blijde berichten in de trant van ‘De burgemeester van Lutjebroek heeft gratis vervoer aangeboden voor iedere inwoner om op woensdag het laatste respect te betonen aan martelaar Hariri’. Verder reden er gisteravond groepen jongeren luid toeterend rond met portretten van Hariri. Ik weet niet zeker of dit te maken heeft met aanstaande woensdag, maar zeker is dat we op dinsdagavond/nacht nog veel meer van dit soort optochten zullen meemaken.

Woensdag is inderdaad officieel om Hariri te herdenken, iets wat heel gebruikelijk is in Libanon. In de Maronitische kerk bijvoorbeeld heb je de begrafenis van iemand, dan een herdenkingsdienst na 40 dagen en vervolgens een herdenkingsdienst na één jaar. Voor belangrijke mensen wordt veelal elk jaar, of elke 5 jaar bijvoorbeeld, opnieuw een herdenkingsdienst georganiseerd.

Op zich dus logisch dat men plechtigheden voor Hariri heeft, maar de echte reden is natuurlijk om een statement te maken tegen de duivelse sjiieten die Libanon verlammen. Men is woedend op Hezbollah en zijn aanhangers zoals de christelijke leider Michel Aoun. Met name de blokkade actie van een paar weken terug heeft veel kwaad bloed gezet. De christenen zijn woest omdat het hun onderlinge verdeeldheid en dus zwakte toonde. Ook het feit dat veel christenen juist wél wilden werken maar werden tegengehouden door aanhangers van Aoun en dat bij diverse vechtpartijen 4 christenen zijn gedood, heeft veel kwaad bloed gezet.
De soennieten zijn woest om het feit dat de sjiieten hún wijken zijn binnengetrokken en hún wegen hebben geblokkeerd. Men voelde zich ingesloten en dat werd als zeer bedreigend ervaren.

Hoogste tijd dus voor een duidelijk signaal dat men het niet langer pikt en dat Hezbollah maar eens moest ophouden met dergelijke acties. Ook de bezetting van het centrum van Beiroet is veel mensen een doorn in het oog. Steeds meer wordt de economische schade duidelijk die het tentenkamp aanricht. Zaterdag werd gemeld op TV dat nu al 40% van de restaurantjes en winkels failliet zijn: stel je voor dat bijna de helft van de P.C. Hooft winkeliers failliet zouden gaan.

“Tja”, zegt Hezbollah, “wij komen daar toch niet winkelen”. En het is juist deze nihilistische houding die de overige Libanezen zo dwars zit. Of de demonstratie van aanstaande woensdag iets zal helpen, is maar de vraag. Het is eerder waarschijnlijker dat Hezbollah het zal opvatten als opnieuw een bewijs dat de niet-sjiietische Libanezen over hun denken “we motten ze niet”. Het is juist deze uitsluiting die Hezbollah motiveert om verder te gaan met hun acties, totdat er wel naar hun geluisterd wordt. En ergens hebben ze daar wel een goed punt.