Libanon Update

Google
 
Web libanon-update.blogspot.com

Overzicht van de gebeurtenissen in Libanon nadat Hezbollah twee Israëlische soldaten gevangen heeft genomen.

vrijdag, februari 09, 2007

Wil het echte verzet opstaan?

Zoals altijd waren de afgelopen dagen zondermeer enerverend te noemen. Zo was er een vuurgevecht tussen het Libanese en Israëlische leger afgelopen woensdagavond. Dat kwam Siniora wel goed uit want nu kon hij de verzetsheld uithangen in plaats van Hezbollah. Dit klinkt cynisch en lijkt te getuigen van een opvatting als zou het leger politieke belangen nastreven in plaats van neutraal te zijn. Toch zijn er enkele redenen om aan te nemen dat een gezond wantrouwen ditmaal op zijn plaats is.

Zo was de oorzaak voor de schietpartij vrij onschuldig. Israël had de dag ervoor vier bommen aangetroffen op hun grondgebied en beschuldigde Hezbollah ervan die te hebben geplaatst, wat Hezbollah grif toegaf. Enig verschilpunt is de datum van plaatsing. Israël zegt dat ze na afloop van de wapenstilstand in augustus zijn geplaatst terwijl Hezbollah stelt dat de bommen al jaren geleden daar zijn begraven. Israël was er snel bij om de bommen te vernietigen en daarmee het bewijsmateriaal eveneens op te blazen. Het lijkt er dus op dat Hezbollah de waarheid sprak.

Maar goed, Israël nam geen risico en ging met een bulldozer op zoek naar mogelijke andere bommen die wellicht in het niemandsland tussen Israël en Libanon waren geplaatst. In reactie hierop beschoot het Libanese leger de bulldozer omdat niemandsland nu eenmaal door niemand mag worden betreden. Op zich een actie die te verdedigen valt, maar had het Libanese leger niet een tikkeltje meer begrip kunnen opbrengen voor Israël die liever geen bommen begraven heeft vlak bij haar grens? Door meteen heldhaftig te gaan schieten, leek het meer een actie voor de bühne te zijn, dan daadwerkelijk de verdediging van moederland Libanon.

Waarom zou het leger dit doen, ze stelt zich immers altijd zo neutraal mogelijk op? Een mogelijke verklaring is dat het leger veel vertrouwen heeft verloren doordat ze niet ingreep tijdens de demonstraties van twee weken geleden. Iedereen zag live op televisie hoe soms een groepje van nog geen 10 jongelui een snelweg blokkeerden. Het leger had gemakkelijk deze blokkades kunnen opruimen, maar zag daarvan af. Ook was de weg naar het vliegveld de gehele dag geblokkeerd ondanks verzekeringen van Siniora de dag ervoor dat deze weg koste wat kost open zou blijven. Het leek er sterk op dat het leger wel degelijk partij had gekozen: door afzijdig te blijven steunde men feitelijk de demonstranten.

Hierdoor zag opperbevelhebber Suleiman zijn kansen op het volgende presidentschap aanzienlijk kleiner worden. Het schijnt dat hij in de race is, ondanks dat weinig mensen in hem een geschikte kandidaat zien. Hij is indertijd aangesteld door Syrië en hij is de opperbevelhebber. Daarmee lijkt hij als twee druppels water op Lahoud, die was immers ook opperbevelhebber voordat hij president werd. Het is dan ook maar zeer de vraag of Libanon bereid is om opnieuw een legeraanvoerder als president te hebben.

Toch, blijkbaar voelde Suleiman dat een goedmakertje richting Siniora op zijn plaats was en wellicht daardoor dus de actie tegen het Israëlische leger.

Als bonus nam het leger gisteren een vrachtwagen met wapens van Hezbollah in beslag. Hezbollah vroeg daarop de wapens terug met als reden dat deze nodig waren voor het Verzet. Wel, dat kwam de regering goed uit: de minister van Defensie stelde meteen dat de wapens niet zouden worden teruggeven aan Hezbollah maar door het leger zouden worden behouden in háár Verzet tegen Israël. Met andere woorden, het Libanese leger neemt de verzetstaak over van Hezbollah.

Een pijnlijk gezichtsverlies voor Hezbollah omdat dit nog eens zout in de wonden strooit: Hezbollah mag niet in het zuiden van Libanon komen en kan derhalve momenteel haar verzetstaak niet uitvoeren. Door nu de wapens niet terug te geven, zegt de overheid eigenlijk dat Hezbollah geen wapens meer nodig heeft omdat haar verzetsrol is uitgespeeld. Hezbollah heeft altijd gezegd dat ze nodig is omdat het Libanese leger niet geschikt is voor het verzet, maar daar lijkt sinds woensdag dus verandering in te zijn gekomen.

Suleiman heeft als een volleerd koorddanser handig het imago van het leger opgepoetst, maar zijn kansen voor het presidentsschap lijken nu helemaal verkeken. Met Hezbollah tegen je, ben je nu eenmaal niet geschikt als president omdat deze boven de partijen moet staan en het respect van een ieder moet genieten