Libanon Update

Google
 
Web libanon-update.blogspot.com

Overzicht van de gebeurtenissen in Libanon nadat Hezbollah twee Israëlische soldaten gevangen heeft genomen.

dinsdag, februari 13, 2007

Een heuse scoop: Mekka-akkoord voor begin Arabische Top

Gisteravond hoorde ik uit zeer betrouwbare bron dat voor het eind van de maand de regering van Saoedi-Arabië met een verrassing gaat komen. Uiteraard nog zeer geheim want het is immers een verrassing. De trouwe lezers van dit blog kunnen zich nog de “verrassing” van Berri herinneren van 19 oktober 2006. Ditmaal wist de bron mij de verrassing al te vertellen: Saoedi-Arabië gaat op korte termijn een conferentie organiseren in Mekka om met alle Libanese partijen een oplossing te zoeken. Doelstelling is om voorafgaand aan de Arabische Top in maart met een voorstel te komen waar iedereen mee kan leven.

Op zich een logische stap als je bedenkt dat Saoedi-Arabië de laatste weken intensief overleg heeft gevoerd met Iran, de belangrijkste sponsor van Hezbollah. Ook heeft het recente succes van de besprekingen tussen Hamas en Fatah waarschijnlijk bijgedragen aan dit nieuwe initiatief: als je Palestijnen tot overeenstemming kunt laten komen, dan wordt het tijd voor een nieuwe uitdaging.

Saoedi-Arabië heeft overigens een reputatie op te houden. Het waren de besprekingen onder hun leiding in Taïf die een einde maakte aan de Burgeroorlog in 1990. Nu dan wellicht een Mekka-akkoord. Leuk woord trouwens voor het Nationale Dictee 2007: met of zonder hoofdletters, met streepje of trema of gewoon een spatie?

Zoals altijd is dit bericht onder voorbehoud dat mijn betrouwbare bron gelijk heeft. Zou op zich wel moeten, maar ja, helemaal zeker weet je dat nooit in Libanon. We zien het wel.

3 Comments:

Anonymous Anoniem schreef...

Was het maar bij deze scoop gebleven vandaag... Het nieuws van nabij Bikfaya is hartverscheurend.

13 februari, 2007 10:21  
Blogger Skender schreef...

Met alle Libanese partijen? In Mekka? Dat zou me heel erg verbazen. In Mekka mogen immers enkel moslims binnen.

13 februari, 2007 21:16  
Blogger Riemer Brouwer schreef...

@skender:

Verrek, goed punt! Misschien dat het weer plaatsvindt in Taïf.

Of dat de info toch minder betrouwbaar is. Is ook heel goed mogelijk in Libanon :-)

14 februari, 2007 08:46  

Een reactie posten

<< Home