Libanon Update

Google
 
Web libanon-update.blogspot.com

Overzicht van de gebeurtenissen in Libanon nadat Hezbollah twee Israëlische soldaten gevangen heeft genomen.

donderdag, oktober 19, 2006

De toekomst van je land: een verrassing

Meestal is politiek een treurigmakende want repeterende zaak. Gelukkig niet zo in Libanon. Hier is altijd wel wat nieuws om je over te verbazen. Dit keer is het de beurt aan de voorzitter van het parlement, Nabih Berri. Hij kwam een aantal dagen geleden terug van een bezoek aan Saudie Arabië en in een interview zei Berri dat hij een verrassing had meegenomen uit het Verboden Koninkrijk. Maar hij wilde niet zeggen wat de verrassing was…anders was het natuurlijk geen verrassing meer! Ohmygod! Pas bij het feest ter einde van ramadan wil hij de verrassing aan ons meedelen.

Nu ja, als het iets is van persoonlijk aard, een geste dit-of-dat, dan is dat natuurlijk prima. Maar Berri kon al wel iets over de verrassing zeggen: namelijk dat het de toekomst van Libanon zou bepalen en het zou de nationale eenheid betreffen. Toe maar!

Libanon is momenteel in een chaotische periode juist vanwege deze nationale eenheid. De oppositie roept op tot het aftreden van de regering om zodoende een eenheidskabinet te vormen. Dus elke uitspraak met betrekking tot eenheid wordt hier onder een vergrootglas gelegd. En dan hebben we Berri die doodleuk stelt dat het een verrassing moet blijven tot aan volgende week.

Inmiddels beseft hij klaarblijkelijk ook wel dat zijn verrassing voor veel onduidelijkheid heeft gezorgd en dat dit niet zo handig is want juist nú is behoefte aan klare wijn. Dus hij sprak zich gisteren uit tegen het ondemocratisch vervangen van de regering. Dat is de verrassing al in ieder geval niet. Goed om te horen dat hij tegen staatsgrepen en dergelijke is; het stelt altijd gerust dat de kamervoorzitter pro-democratie is.

Hezbollah heeft zich overigens nog niet bij Berri aangesloten, het sjiietenkamp is derhalve verdeeld. Hezbollah wil dat eerst de regering opstapt om vervolgens de rondetafel gesprekken te hervatten, terwijl Berri zegt dat de regering niet kan opstappen zonder dat de opvolging bekend is.

Verwarrend allemaal. Eerst maar eens afwachten wat Berri’s verrassing is…