Raketaanval in het centrum van Beiroet
In de nacht van zaterdag op zondag was het weer eens raak: een aanslag. Ditmaal zouden er drie raketten zijn afgevuurd in het centrum van Beiroet, Solidere genaamd. Zes mensen zijn lichtgewond geraakt en er was beperkte materiële schade. Al met al erg goed afgelopen want normaal gesproken is dit gebied erg druk. De aanslag vond plaats rond half drie zondagochtend, dus het lijkt erop dat de daders niet uit waren op het maken van zoveel mogelijk slachtoffers maar eerder een signaal wilden afgeven.
Het is de eerste keer in de lange reeks van aanslagen die begon met de aanslag op de minister van Telecommunicatie, in oktober 2004, dat het centrum van Beiroet is getroffen. Het centrum, ook wel Solidère genaamd, is een autovrij wandelgebied, vol met restaurants en winkels. Veel toeristen komen hier ’s avonds een hapje eten, lopen wat rond en lurken aan een waterpijpje. Het is een relaxed uitgaans- en winkelgebied, ook al omdat auto’s niet zijn toegestaan, een unicum in Libanon.
De eerdere aanslagen, zie hier voor een overzicht, vonden plaats in christelijke gebieden. De aanslag van gisteren is daarmee de eerste die tegen Libanon als zodanig is gericht. Immers, het centrum is van iedereen.
Overigens, dat laatste is niet helemaal waar. Na afloop van de burgeroorlog (1975-1990) was het centrum van Beiroet volledig aan flarden geschoten. Rafiq Hariri heeft indertijd een onderneming opgericht, Solidère genaamd, om het centrum weer te herbouwen. Vandaar ook de bijnaam van het centrum. Het wandelgebied met alle restaurants en kleine winkeltjes, was altijd zijn grootste trots. Hij heeft kosten noch moeite gespaard om het centrum geheel in de oude stijl te herbouwen middels restauratie van gebouwen die nog overeind stonden of het simpelweg opnieuw reconstrueren op basis van foto’s. Veel eigen geld schijnt Hariri in het project te hebben gestoken om het tot een succes te brengen. Het centrum wordt derhalve, terecht, gezien als het werk van Hariri.
Kwade tongen beweren echter dat het herstel door Hariri niet alleen liefdadigheid was, maar dat hij er flink aan heeft verdiend. Het herbouwen van het centrum ging gepaard met een oplopende staatschuld, dus hoezo eigen geld erin gestoken? Deze beweringen zijn nooit waargemaakt en de meeste Libanezen zijn juist erg trots op hun centrum.
Maar ja, de raketaanval op het centrum van Beiroet kan gemakkelijk worden gezien als een aanval op het symbool van Hariri. Men wilde klaarblijkelijk een signaal afgeven. Stuur een ingezonden brief, zou je denken, maar zo gaat dat hier niet. Het signaal moet ongetwijfeld worden uitgelegd als een oproep aan de regering om af te treden en plaats te maken voor een eenheidskabinet waarin met name Hezbollah en Michel Aoun meer invloed zouden hebben. Door het stoken van onrust probeert men wellicht aan te tonen dat de huidige premier Siniora niet in staat is om de Libanezen te beschermen.
Ook was het opvallend dat de aanslag plaats vond vlak voor de geplande demonstratie van Michel Aoun. Hij roept al tijden op tot het aftreden van de regering omdat deze niet in staat is om de Libanezen veiligheid te bieden…juist.
Uiteraard is hiermee niet gezegd dat Aoun ook maar iets te maken zou hebben met de aanslag van gisteren, maar het is verontrustend om te zien hoe dergelijke connecties ongewild toch opkomen.
2 Comments:
In de wetenschap, dat Aoun zijn demonstratie helemaal in Doura had belegd, zou je er inderdaad iets van gaan denken. Zijn zwalkende politieke lijn doet helaas eerder vermoeden, dat hij uit is op macht dan op landsbelang.
Beste Riemer,
Jouw interessante verhalen geven een prima aanvulling op wat wij hier in NL horen en lezen.
Dank je wel!
Een hartelijke groet aan al die gastvrije en vriendelijke Libanezen (ik was vlak voor de laatste oorlog in Beiroet/Libanon).
Wim Boelens
Den Haag
wjb57@planet.nl
Een reactie posten
<< Home