Libanon Update

Google
 
Web libanon-update.blogspot.com

Overzicht van de gebeurtenissen in Libanon nadat Hezbollah twee Israëlische soldaten gevangen heeft genomen.

vrijdag, oktober 20, 2006

Het geluk, naar men zegt, lijkt mooier dan het is

In de strijd tussen Hezbollah en de regering om de ‘hearts and minds’ van de sjiietische gemeenschap in Libanon heeft de regering de inzet verhoogd. Eerst bood Hezbollah 12 duizend dollar voor het herstel van kapotgeschoten huizen, nu heeft de regering 53 duizend dollar in het vooruitzicht gesteld aan iedereen die hun huis heeft verloren. De regering probeert hiermee kritiek te pareren dat ze niet in staat zou zijn om voor haar eigen bevolking te zorgen.

Dat klinkt mooi, maar ja, de titel van dit stukje (afkomstig van popgroep The Scene) staat er niet voor niets. Er zit namelijk een aantal adders onder het gras. Zo betreft de doelgroep alleen degenen die in de zuidelijke buitenwijk van Beiroet, Dachieh, woonden en dus niet personen die hun huizen in het zuiden van Libanon zijn kwijtgeraakt. Ook geldt het aanbod alleen voor huiseigenaren. Maar ja, de meeste Libanezen hebben een huurhuis, zeker de sjiieten in de arme zuidelijke wijken van Beiroet.

Goed nieuws dan voor de huisjesmelkers? Nee, ook al niet. Een bijkomende bepaling stelt namelijk dat de vergoeding alleen wordt uitgekeerd aan huiseigenaren die tevens bewoners zijn van het appartement in eigendom. Dus pech voor de huisjesmelkers.

Ook is het nog maar de vraag wie als eigenaar worden aangemerkt. Een veelvoorkomende situatie in Libanon is namelijk dat de eigenaar van een flatgebouw bijvoorbeeld een BV is. De bewoners zijn vervolgens aandeelhouder van deze BV en contractueel is dan bepaald wie welke etage bewoont. Dit doet men om successierechten en overdrachtbelasting te voorkomen in geval van erfenis of verkoop. Het gevolg is dat in het officiële kadaster slechts één eigenaar geregistreerd staat: de BV. En de BV is weliswaar eigenaar, maar natuurlijk geen bewoner.

Al met al lijkt het meer een stunt voor de bühne dan dat de slachtoffers ermee worden geholpen.

Overigens, direct na de oorlog waren veel beelden te zien van Hezbollah die handje contantje geld aan het uitdelen was aan getroffen burgers. Daar hoor je nu eigenlijk niets meer over. Sterker, de eerste klaagverhalen beginnen al op te duiken. Hezbollah stelde dat ze iedereen, overal zouden helpen. Maar uit de verhalen die nu sporadisch naar voren komen, rijst het beeld dat Hezbollah met name voor haar eigen aanhangers geld beschikbaar heeft en dat andere slachtoffers in de kou blijven staan of slechts een schijntje krijgen.

Zo hoorde ik het verhaal van een christelijke familie in het zuiden van Libanon van wie het huis zo goed als kapotgeschoten was. Vergoeding: 500 dollar. Een dorpje verderop wonen sjiieten en die kregen keurig netjes 12 duizend dollar voor hun kapotte huizen. De kranten melden vrijwel niets hierover, ik ben benieuwd wanneer deze verhalen in de publiciteit komen.

1 Comments:

Blogger christinA eijkhout schreef...

=De kranten melden vrijwel niets hierover, ik ben benieuwd wanneer deze verhalen in de publiciteit komen.=

Gewoon afwachten en dan is 't natuurlijk ook belangrijk wie, waar het meldt.

25 oktober, 2006 21:04  

Een reactie posten

<< Home