Libanon Update

Google
 
Web libanon-update.blogspot.com

Overzicht van de gebeurtenissen in Libanon nadat Hezbollah twee Israëlische soldaten gevangen heeft genomen.

zondag, juli 30, 2006

De geschiedenis herhaalt zich

Vanochtend wakker geworden en uiteraard meteen het nieuws bekeken: Israël heeft een vluchtelingencentrum in Qana gebombardeerd. Eerste berichten spreken van 65 onschuldige slachtoffers waaronder ten minste 25 kinderen.

Reactie van Israël: "we hebben gewaarschuwd dat burgers weg zouden moeten gaan en als ze dan blijven...tja"

Eerst alle bruggen en wegen kapot schieten, vervolgens auto's bombarderen die alsnog proberen weg te komen en dan zeggen "had je maar weg moeten gaan". En gelooft iemand dat de joden dit opnieuw "per ongeluk" deden? Door daden als deze en door het bericht gisteren dat het Israëlische leger Bint Jbeil had verlaten, krijgt Hezbollah aanzienlijk meer steun onder de Libanese bevolking.

En ik herhaal ook nog maar eens: het afslachten van kinderen gaat Israël bijzonder goed af. Sorry voor iedereen die vind dat ik partijdig ben, maar ja, als je aan de kant staat waar de klappen vallen, dan bekijk je de zaken toch anders. Of, zoals een Arabisch spreekwoord zegt: degene die de stokslagen uitdeelt telt ze anders dan degene die ze krijgt. De beelden van kinderen die dood onder het puin worden gehaald zijn verschrikkelijk om te zien. Waarom deze zinloze ellende? Waarom toch, Israël?

De geschiedenis herhaalt zich voor Qana, zie bijvoorbeeld het artikel van Robert Fisk of zie de foto's hier (waarschuwing: niet voor kinderen) over de massamoord die in 1996 plaatsvond, eveneens in Qana.

16 Comments:

Anonymous Anoniem schreef...

Vanuit hezelfde gebouw daar in Qana, er onder of in de vicinity zijn rakketten afgeschoten op Afula. Niet een, niet twee, maar dozijnen. Als je zoals je zelf zegt aan de kant zit waar de klappen vallen, zie je dat ook anders. Wij zitten aan die andere kant, al 19 dagen in bombshelters.

Precies hetzelfde als in 1996 toen OOK Hezbollah zich verschool bij de UN-post, is ook nu ook gebeurt. Toen heeft Israel ook gereageerd en zijn er over 100 onschuldige slachtoffers gevallen. De wereld opinie zorgde ertoen voor dat Israel de Grapes of Wreath moest afsluiten. Hezbollah heeft precies 10 jaar later dezelfde trick weer toegepast en weer is Israel erin gelopen.

Waarom toch, Hezbollah???

Anyway, hoewel ik aan de andere kant zit, zet ik me achter de uitspraak van een Israelisch parlement member en party-voorzitter die vanmorgen uitsprak:

"No explanations of the IDF spokesperson, as true as they might be, would cause me to accept the death scenes of innocent civilians"

Elk onschuldig slachtoffer is er een te veel, aan beide kanten. En aangezien jij een link plaatste, hier is er een van de vele van onze:
(niet voor kinderen)

http://geocities.com/
realtrueactuality/
VictimsOfPalestinianCrimes.htm

Hetgeen een beetje verwoord, hoe Israeliers zich moeten voelen.

(er is nu - sinds een jaar - een censor, een persverbod tegen het plaatsen van fotos op het internet van Israelische slachtoffers, daarom zie je geen fotos van dode kinderen en burgers uit dit laatste conflict die aan ISraelische zijde gevallen zijn, in de media).

30 juli, 2006 14:18  
Blogger christinA eijkhout schreef...

@maria
=er is nu - sinds een jaar - een censor, een persverbod tegen het plaatsen van fotos op het internet van Israelische slachtoffers,=

=sarcasm on=
how convenient
=sarcasm off=

30 juli, 2006 15:51  
Anonymous Anoniem schreef...

Waarom? Denk je dat 22 instukken geblazen mensen in een autobus gefingeerd zijn? Moeten we net als Arabische landen fotos plaatsen om het te bewijzen? Er is een grens.

Weet je hoe een Israeli eruit ziet als ie is doorboord met 40 kilo metalen kogeltjes uit een katyusha rakket?

Het besluit een persverbod op zulke beelden te leggen werd genomen toen een Israelisch zender beelden uitzond van een opgeblazen bus, waarin de chauffeur dood in zijn stoel zat, terwijl zijn vrouw nog niet was ingelicht. Zij zag de beelden op TV.

Omdat Nederland also onderdeel van de "allies" in Afghanistan en Irak honderden mensen, veel burgers gedood hebben, zijn daarom alle Nederlanders onmensen?
Heel veel Israeliers zijn oprecht geschokt door de dood van de vele kinderen in Lebanon.
Waarom zouden alle Israeliers onmensen zijn? Aan de andere kant hebben de Israeliers genoeg van Hezbollah. Probeer je dat ook eens in te denken.

30 juli, 2006 16:46  
Blogger Riemer Brouwer schreef...

@Maria
Sorry om het te zeggen, maar het argument dat Hezbollah burgergebouwen gebruikt is een onzin argument. Natuurlijk zullen ze vanuit burgercentra hun raketten afschieten, maar tegen de tijd dat de Israëlische straaljagers hun bommen afgooien zijn de Hezbollah strijders allang weer weg.

Israël weet dat drommels goed, maar toch gooien ze de bommen af...willens en wetens op de achtergebleven burgers.

Tot nu toe is het aantal raketaanvallen van Hezbollah vrijwel niet verminderd (of zelfs toegenomen) en heeft het Israëlische leger derhalve niets bereikt. Veruit de meeste slachtoffers zijn burgers, dat is wat er bereikt is.

30 juli, 2006 18:09  
Blogger christinA eijkhout schreef...

Ik zei ook 'how convenient', vanwege de politieke beslissing.
Voor de mensen, aan welke kant ook is dood, gewoon dood.
En aan geen enkele kant bestaan er 'goede' en 'foute' doden.

30 juli, 2006 18:13  
Anonymous Anoniem schreef...

Ja jammer. Een wapenstilstand lijkt nu verder dan ooit.

Laaste newswire hier:

Lebanese Prime Minister Fouad Siniora thanked Hizbollah on Sunday for its "sacrifices" In its
war against Israel.

"We are in a strong position and I thank the Sayyed for his efforts," Siniora said when asked about a Saturday statement by Hizbullah chief Sayyed Hassan Nasrallah calling on the government to take advantage of Hizbollah's steadfastness against Israeli military might. (Reuters)

30 juli, 2006 18:33  
Anonymous Anoniem schreef...

"Natuurlijk zullen ze vanuit burgercentra hun raketten afschieten, maar tegen de tijd dat de Israëlische straaljagers hun bommen afgooien zijn de Hezbollah strijders allang weer weg".

Riemer, als JIJ dit weet, dan weet Hezbollah het ook denk je niet?
Dan zou Hezbollah dat niet moeten doen, denk je ook niet? En Siniora bedankt Nasrallah ook nog...

30 juli, 2006 18:49  
Blogger christinA eijkhout schreef...

@anonymous
Als ik Siniora was zou ik ook onder andere Hezbollah bedanken.
Beleefdheid he.

30 juli, 2006 20:04  
Anonymous Anoniem schreef...

Ja ja beleefdheid, maar dan achteraf niet janken.

30 juli, 2006 20:59  
Blogger Riemer Brouwer schreef...

@Maria,
Just curious, zie je dan wel slachtoffers van Qana op de Israëlische TV, of worden die ook weggecensureerd?

30 juli, 2006 22:58  
Blogger Riemer Brouwer schreef...

@Anonymous
Je schreef: "Riemer, als JIJ dit weet, dan weet Hezbollah het ook denk je niet? "

Tuurlijk, maar zou je van Israël niet hogere standaarden mogen verwachten? Enerzijds Hezbollah een terroristenorganisatie noemen en anderzijds hen van hetzelfde laken een pak geven...nogal stijlloos vind je niet?

30 juli, 2006 23:00  
Blogger Riemer Brouwer schreef...

@Maria
Interessant was aan Siniora's reactie dat hij strak naar zijn papier bleef kijken toen hij Hezbollah bedankte, het kwam derhalve geforceerd over.

Toch, het is duidelijk te merken dat Hezbollah aan populair support wint in Libanon door Qana vandaag. Vandaar waarschijnlijk ook het bedankje van Siniora: hij wil de straat niet tegen zich krijgen.

30 juli, 2006 23:02  
Anonymous Anoniem schreef...

Ja Riemer, je ziet de slachtoffers hier op TV, maar het zijn beelden van CNN, AL Jazeera en Sky en zo, die ze in het Israelische nieuws inlassen omdat Israelische journalisten niet in Lebanon mogen komen.

Er zijn ook talkshows over het onderwerp de gehele avond. De rechts georienteerden vragen hoe het komt dat Israel in dezelfde Qana-val trapt als 10 jaar terug. De links georienteerden zijn boos op de regering en de IDF vanwege de onschuldige slachtoffers (Israelische demonstraties van bijvoorbeeld "moeders voor vrede" enzo). Eigenlijk staat het publiek WEL achter de acties tegen Hezbollah, maar niet achter acties tegen de Lebanese bevolking, eigenlijk al vanaf de start. Dat werd en wordt ook steeds weer benadrukt. In de publieke opinie is Nasrallah de boosdoener, eigenlijk net als Osama Ben Laden in de USA.

Het merendeel van de mensen die ik op TV zag, inclusief de nieuwslezers zijn geschokt over de Qana-slachtoffers. Daarnaast zoals gezegd boosheid t.a.v Hezbollah, die zich verschuilt achter burgers.
Israeliers willen gewoon hun leven leiden en met rust gelaten worden, zonder angst dat grenspatrouilles gekidnapt worden, zonder angst voor rakketten aan de grens. Er gaan vaak geruchten rond dat Hezbollah Iraanse rakketten heeft met chemische warheads en zelfs met warheads met radioactief afval uit Iran. Tot nu toe zijn alleen zo'n 2200 rakketten gegooid door Hezbollah die toevoegingen hebben van zo'n 40 kilo kleine metalen kogeltjes en rattegif. De kogeltjes zorgen voor heel veel inwendig letsel terwijl het rattegif stolling van het bloed tegengaat.

De Israelische PM zei de afgelopen week, geen enkel probleem met het Libanese volk te hebben en ook in Siniora een gesprekspartner te zien. De Libaneze wet verbied het echter dat Libanezen met Israeliers praten face-to-face, dus men was aangewezen op bemiddeling. Het is ontzettend jammer dat dat zolang moest duren en eigenlijk is volgens mij het momentum nu gepasseerd. Hopen maar.

Zoals altijd met oorlog, zijn er alleen maar verliezers. Stay safe.

31 juli, 2006 01:13  
Anonymous Anoniem schreef...

Het Libanese Rode Kruis spreekt van 28 doden, waarvan 19 kinderen.

http://www.icrc.org/Web/Eng/
siteeng0.nsf/html/Lebanon-news-300706!OpenDocument

31 juli, 2006 01:29  
Anonymous Anoniem schreef...

Bah.

http://eureferendum.blogspot.com/

31 juli, 2006 09:05  
Blogger Riemer Brouwer schreef...

@Anonymous

Het officiële dodental staat nu op 62, waaronder 35 kinderen.

01 augustus, 2006 10:08  

Een reactie posten

<< Home