Libanon Update

Google
 
Web libanon-update.blogspot.com

Overzicht van de gebeurtenissen in Libanon nadat Hezbollah twee Israëlische soldaten gevangen heeft genomen.

vrijdag, juli 28, 2006

Libanese handelsgeest

Libanezen worden vaak gezien als de handelaren van het Midden-Oosten. Ze lijken daarbij eigenlijk sprekend op de joden die ook een goede handelsgeest bezitten. Jammer dat ze telkens met elkaar overhoop liggen, maar dat terzijde. Twee verhalen, één positief en één negatief. Ze geven allebei wel een goed beeld van het karakter van de gemiddelde Libanees.

Nu zijn er momenteel vrij veel journalisten in het zuiden van Libanon, voornamelijk in Tyrus. De eigenaar van het hotel, echter, is een paar dagen geleden gevlucht voor het oorlogsgeweld. Dus ja, dat was een probleem, waar moesten de journalisten nu terecht?

Gelukkig was er een handige taxichauffeur die er wel handel in zag en hij is doodleuk het hotel gaan runnen: Hij heeft het hotel illegaal overgenomen en zorgt nu voor voedsel, hij ruimt de kamers op, enzovoort. Dat levert hem beduidend meer op dan gevaarlijke taxiritten met het constante risico door Israëlische straaljagers te worden beschoten. De Libanese handelsgeest ten voeten uit!

Veel mensen zijn momenteel op de vlucht vanuit het zuiden naar veiliger gebieden. Dit gaat meestal per taxi of per busje. De chauffeurs echter vragen ronduit schandalige prijzen. Waar vroeger een enkeltje Tyrus-Beiroet een dollar of 40 zou kosten (met privé-taxi, met de bus zou het een dollar of 5 zijn, hooguit), zijn de tarieven nu tussen de 1500 en 2000 dollar. Werkelijk schandalig om zo misbruik te maken van mensen in nood. De Libanese handelsgeest ten voeten uit?

5 Comments:

Blogger christinA eijkhout schreef...

Dit soort dingen zie je overal op de wereld tijdens elk conflict gebeuren.
Met handelsgeest hebben dergelijke woekerprijzen dacht ik weinig te maken. Wel met hebzucht.

28 juli, 2006 17:42  
Anonymous Anoniem schreef...

Hetzelfde gebeurt in Israel. Een half millioen Israeliers hebben het Noorden van Israel verlaten en zijn vertrokken naar het Zuiden, waar opeens the hotel-prijzen omhoog zijn gegaan. Anderzijds zie je ook goede dingen, zoals families die wildvreemden in huis nemen, hospitaals die mensen opnemen, vrijwilligers die voedselpakketten en medicijnen brengen naar ouderen en zwakken die niet weg konden gaan.

28 juli, 2006 22:44  
Blogger Harald Doornbos schreef...

Riemer, dat hotel verhaal klopt niet. Sorry. Ik zit in dat hotel, en het wordt gewoon geleid door de eigenaar (die een pacemaker heeft). En niemand heeft 2000 dollar betaald voor Beirut-Tyre. Prijs is tussen 100 en 300. Blijft nog altijd veel geld natuurlijk.

Dag,

Harald Doornbos

29 juli, 2006 02:18  
Blogger Riemer Brouwer schreef...

@Harald,

Het hotel verhaal heb ik van de Britse journalist Nick Blanford, wellicht dat hij in een ander hotel in Tyre zit?

Qua prijzen. De Daily Star schreef over deze bedragen een paar dagen geleden en ook vandaag weer: zie:
http://www.dailystar.com.lb/article.asp?edition_id=1&categ_id=2&article_id=74339

Quote: ""The rate for a journey from Beirut to Tyre and back is $1,400," said Mark MacKinnon, the Middle East correspondent for the Canadian newspaper The Globe and Mail, currently based in Lebanon.

Dus tja, welke journalist nu te geloven:-)

Respect dat je daar nog steeds zit, moet een vreselijke hel zijn! Gisteren vlogen hier een paar straaljagers vrij laag over en het was bijzonder angstaanjagend: het was al donker dus je hoorde ze alleen maar, en ze leken van alle kanten te komen. In Tyre zul je ze wel continu horen. Sterkte!

29 juli, 2006 10:25  
Blogger Riemer Brouwer schreef...

Nogmaals de link, met spaties, dus die wel even weghalen:

http://www.dailystar.com.lb/article.
asp?edition_id=1&categ_id=2&article
_id=74339

29 juli, 2006 10:26  

Een reactie posten

<< Home